1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkimus: Ensimmäinen keskustelu käytiin 2,5 miljoonaa vuotta sitten, ehkä työkaluista

Esi-isiemme ensimmäiset sanat lausui turhautunut teknisen työn opettaja, väittää kansainvälinen tutkimus.

tiede

– Jaa, ostit sitten oksasahan.

Tämän päivän kansalaisten välisissä keskusteluissa elää yhä vahvasti perinne, josta tutkijat uskovat koko ihmisten välisen kielenkäytön saaneen alkunsa arviolta kaksi ja puoli miljoonaa vuotta sitten.

Kalifornian yliopistosta johdettu kansainvälinen tutkimus otaksuu, että esi-isiemme ensimmäinen keskustelu koski kivityökaluja. Ehkäpä avausrepliikki oli "Väline. Huono", tutkijat päättelevät Discovery Newsin (siirryt toiseen palveluun) verkkosivulla.

Tutkimuksesta kerrotaan muun muassa Kalifornian yliopiston Berkeleyn kampuksen sivuilla (siirryt toiseen palveluun). Se on julkaistu Nature Communications (siirryt toiseen palveluun) -tiedejulkaisussa.

Skotlantilaisen St. Andrewsin yliopiston opiskelijoita jaettiin neljään eri ryhmään, joissa kunkin oli eri tavalla opittava valmistamaan noin 2,5 miljoonaa vuotta sitten käytettyjä kivisäleitä. Työkalusta käyviä kivisäleitä tehtiiin lyömällä kahta kiveä yhteen juuri oikeassa kulmassa ja tarkkaan valittuun kohtaan. Esimerkiksi yksi ryhmistä sai tarkkailtavakseen ydinkiven, työkiven ja valmiita kivisäleitä ilman minkäänlaista opetusta, kun taas neljännessä ryhmässä "opettaja" sai käyttää sanoja oikean tekniikan opettamiseen.

Tutkijat havaitsivat, että sanoja käyttävässä ryhmässä käypiä säleitä tuottavat kiveniskut nelinkertaistuivat ensimmäiseen ryhmään verrattuna. Ryhmä, jossa opiskelijat saivat tarkkailla "opettajaa" ilman mitään vuorovaikutusta, ei menestynyt juurikaan paremmin kuin ryhmä kokonaan ilman opetusta. Kun ryhmässä sallittiin sanojen sijaan eleisiin perustuva vuorovaikutus, onnistuneet iskut kaksinkertaistuivat.

– Väitämme, että työkalujen käyttö pani vauhtia kielen evoluutioon, ja todennäköisesti esineihin, ennemmin kuin senhetkisiin tunteisiin, viittaavia sanoja olisi ollut erittäin hyödyllistä oppia, johtava tutkija Thomas Morgan kertoo Discovery Newsille.

Toki tutkimuksen heikkouksena voi pitää sitä, että koehenkilöt ovat varttuneet kieltä käyttäen. Se saattaa selittää suurta eroa puhumisen sallineen ja muiden ryhmien välillä.

Kivisäleitä käytettiin tutkijoiden mukaan miljoonia vuosia sitten eläinten teurastamiseen. Nämä työkalut pysyivät hyvin samankaltaisina satoja tuhansia vuosia. 1,8 miljoonaa vuotta ennen ajanlaskun alkua ryhdyttiin tutkijoiden mukaan käyttämään jo ensimmäisiä kivikautisia kirveitä ja veitsiä.

Lue seuraavaksi