1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Venezuelasta Espanjan kautta lääkäriksi Suomeen – ”Luulen, että perheemme jää tänne”

Auringon hellimän Venezuelan valtionkirstu on maan öljyrikkauksista huolimatta pahasti pakkasella. Lääkäri Hivo Requena Acosta muutti perheineen Venezuelasta Espanjaan lasten paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. Nyt Espanjan huono työtilanne on tuonut perheen jälleen uuden elämän alkuun – tällä kertaa Kainuun kaamokseen.

ilmiöt
Venezuelesta Espanjaan ja sieltä Suomeen muuttanut nelihenkinen perhe uuden kotikaupunkinsa Kajaanin talveisella kadulla lumen ja pimeän keskellä.
Sini Salmirinne / Yle

Kerrostaloasunnossa on vielä kaikuisaa. Sohva, keittiönpöytä ja sängyt ovat huoneiston ainoat huonekalut tällä hetkellä. Makuuhuoneessa seisoo rivi suuria matkalaukkuja, olohuoneen nurkassa on iso kasa laatikoita.

– Melkein kaikissa on pikkuveljeni tavaroita. Ei siellä ole mitään, mitä minä kaipaisin. Kaipaan ainoastaan ystäviäni, kertoo yhdeksännellä luokalla oleva Andrea-tytär.

Nelihenkiseen venezuelaisperheeseen kuuluvat isä Hivo, äiti Cristiana sekä lapset Andrea ja Sebastian.

Andrea oli seitsemänvuotias, kun perhe muutti Etelä-Amerikasta Espanjaan. Nyt takana on puolisen vuotta uudessa kotimaassa Suomessa.

– Ajatus Suomeen muutosta tuntui aluksi hyvin oudolta. Toisaalta minua kiinnosti uusi maa ja uudet mahdollisuudet. Mutta en olisi halunnut luopua ystävistäni. Nyt kaipaan heitä niitä kamalan paljon, teini-ikäinen huokaa.

Pikkuveli Sebastian jakaa siskonsa tunteet, mutta penää hanakasti myös uuden maan erikoisuuksia.

– Missä ovat revontulet, poika kyselee innoissaan.

Lasten tulevaisuuden perässä yli merten ja kulttuurien

Vanhemmat kuuntelevat lastensa pohdintaa hymyillen vieressä. Koko perhe kaipaa kauas jääneitä ystäviä ja sukulaisia, mutta syyt elämänmuutoksiin on tehty kaikille selväksi.

– Meidän maassamme ei olisi ollut samoja mahdollisuuksia – etenkin lapsia ja heidän tulevaisuuttaan ajatellen, äiti Cristina toteaa ääneen perimmäisen syyn kotimaan jättämiselle.

Venezuelesta Espanjaan ja sieltä Suomeen muuttanut nelihenkinen perhe uuden kotinsa vielä aika tyhjässä olohuoneessa.
Sini Salmirinne / Yle

Perhe muutti Venezuelasta Espanjaan vuonna 2007.

– Elämä Venezuelassa on paljon kovempaa. Turvallisuus ei ole samanlaista kuin täällä. Päätimme lasten tulevaisuudenkin takia, että meidän kannattaa muuttaa, isä Hivo täydentää.

Pimeys. Se on vaikeinta. Mutta muuten kaikki on ”tosi hyvä”.

Cristiana

– Ja presidentti Venezuelassa on paha mies, ilmoittaa 13-vuotias Sebastian.

Monella venezuelaisella on sukua Portugalissa tai Espanjassa. Myös Hivon perhettä odotti Espanjassa sukulaisia, kieli oli tuttu, samoin kulttuuri. Lapset aloittivat koulun ja saivat laajan ystäväpiirin. Espanjassakin realismi tuli lopulta tylysti vastaan.

– Minulla oli töitä, mutta työehdot olivat huonot. Edelleen lapsilla oli huonot mahdollisuudet opiskella vaikkapa kieliä, englantia. Suomessa tämä tilanne on aivan toinen.

Syksyllä Hivo Requena Acosta muutti Suomeen. Kainuun sosiaali- ja terveysyhtymä rekrytoi Espanjasta yhdeksän lääkäriä auttamaan Kainuun kuntien kroonista lääkäripulaa. Kolme lääkäreistä on saapunut Suomeen puolisonsa kanssa, Hivo oli toinen kahdesta lapsiperheellisestä.

Pimeys ja pakkanen koettelevat, mutta ihmiset lämmittävät

Perhe on asunut Kajaanissa nyt reilut kolme kuukautta. Suomen kieli on vielä hapuilevaa. Isä harjoittelee kieltä uudella työpaikallaan Kajaanin pääterveysasemalla, lapset koulussa. Äiti Cristiana on käynyt kielikurssilla ja uusi on jälleen edessä.

– Suomen kieli on vaikea kieli ja me tarvitsemme paljon aikaa. Mutta suomalaiset ovat olleet todella ystävällisiä, Hivo kertoo.

Espanjalaisia oli varoitettukin suomalaisten varautuneisuudesta, mutta perhe kertoo suomalaisten lakaisseen ennakko-odotuksilla lattiaa mennen tullen.

Päätimme lasten tulevaisuudenkin takia, että meidän kannattaa muuttaa.

Hivo Requena Acosta

– Naapurit taloyhtiössä ovat toivottaneet meidät tervetulleeksi. Työpaikallani kaikki ovat todella mukavia, niin potilaat kuin kollegat. Ja uimahallissa eräs pariskunta tuli luoksemme juttusille, kun kuuli meidän puhuvan espanjaa. He kutsuivat meidät luokseen kylään – samoin kuin vuokraisäntäkin. Tehän olette todella avoimia ja puheliaita!

Perhe pitää yhteyttä Espanjaan ja Venezuelaan netin avulla. Mutta tarmo keskitetään uuden elämän aloittamiseen.

– Muutos on erilainen kuin muutto Venezuelasta Espanjaan. Nyt kieli, maa, sää ovat niin erilaiset. Mutta toki meillä on kokemusta ison muutoksen tekemisestä, ehkä se auttaa. Ja olemme todella motivoituneita.

Äiti ja lapset ynnäävät nopeasti, mikä uudessa kotimassa on ollut vaikeinta, kielen lisäksi:

– Pimeys. Se on vaikeinta. Mutta muuten kaikki on ”tosi hyvä”, perheen äiti hakee suomen sanoja.

Pohjolan talvea valaiseva lumi saa yhtä yksimielisen kiitoksen.

– Lumi hyvä, lumi kaunis, taiteilee Sebastian uudella kielitaidollaan.

Venezuelesta Espanjaan ja sieltä Suomeen muuttanut perhe esittelee Espanjan ja Venezuelan lippuja.
"Enää Suomen lippu puuttuu", Hivo ja Andrea toteavat esitellessään perheen pieniä Espanjan ja Venezuelan lippuja.Sini Salmirinne / Yle

Hivon lääkäriarki Kajaanissa on käynnistynyt hyvin ja kielitaidon karttuessa hän toivoo pääsevänsä työskentelemään nopeasti entistä itsenäisemmin. Tietokoneinsinööritaustainen Cristinana aikoo kielitaidon kartuttua etsiä hänkin töitä. Lapset toivovat löytävänsä uusia ystäviä.

Uskon, että saan uusia ystäviä. En halua sitten taas menettää heitä ja aloittaa kaikkea alusta.

Andrea

– Alkuun kaikki oli uutta. Mutta tällä hetkellä kaikki on hyvin ja se riittää. Kainuulaiset ovat olleet auttavaisia. Olemme päässet tutustumaan ihmisiin. Meidän on vain otettava tämä askel askeleelta, totetaa Hivo.

– Minäkin uskon, että elämme täällä pitkään. Mutta lopulta, joskus vuosien päästä, minä kyllä muutan jonnekin lämpimämpään, Sebastian vitsailee, oletettavasti vähintään puolitosissaan.

Lapsille on tehty selväksi syyt isoihin elämänmuutoksiin. Teini-ikäisten puheesta kuuluu vanhempien ajatus siitä, kuinka muutot on tehty lasten tulevaisuuden turvaamiseksi. Välillä vilahtaa mukana lapsen omat, henkilökohtaisemmat ajatukset ja tunteet.

– Luulen, että jäämme tänne. Olemme muuttaneet niin monta kertaa. Uskon, että saan uusia ystäviä. En halua sitten taas menettää heitä ja aloittaa kaikkea alusta, Andrea huokaa varovasti hymyillen.

Lue seuraavaksi