1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikan kriisi

Syriza on kreikkalaisten ääni

Kreikan vaalien ennakkosuosikki, vasemmistopuolue Syriza lupaa sosiaalietuja pienituloisille ja tukipaketin tilalle talouskasvun työkaluja. Puolue leikkaa siivet maan euroeron spekuloinnilta.

Äärivasemmistolainen Syriza avasi vaalitoimiston Länsi-Ateenan Peristerissä. Kuva: Sara Saure / Yle

Kreikassa äärivasemmistolainen Syriza pitää lähestyvien parlamenttivaalien alla mielipidemittausten johtoa.

Säästökuurien vastustaminen ja kreikkalaisten ihmisarvon palauttaminen vetoavat niin työttömiin nuoriin kuin pienyrittäjiin ja akateemikkoihinkin.

Varakkaiden verot varattomille

Akrivi Konstantopoulouloikkasi konservatiivien riveistä vasemmiston puolelle 2011 jouduttuaan irtisanotuksi julkiselta sektorilta.

– Oikeisto petti minut kun menetin työpaikkani. Syriza takaa, että ihmisiä ei enää irtisanota, Akrivi Konstantopoulou sanoo puolueen vaalitilaisuudessa Länsi-Ateenan työläislähiössä.

Erityisesti Syriza puhuttelee heikoimmassa asemassa olevia.

Eläkeläinen Dimitris Nohtsosiloitsee vasemmiston sosiaaliohjelmasta.

– Ohjelma paikkailee maan viiden viime vuoden surkeiden hallitusten aiheuttamia ongelmia. Syriza on auttanut kriisissä kaikkia pulassa olevia.

Ja heitä riittää. Kreikassa elää köyhyysrajan alapuolella 34 prosenttia väestöstä.

Syriza lupaa, varakkaita vastaisuudessa tiukemmin verottamalla, köyhille ilmaista sähköä, ruokalipukkeita ja asumistukea sekä terveyspalvelujen laajentamisen vakuuttamattomillekin.

800 - 900 euroa ansaitseville puolue ei myönnä etuja.

Kreikka tasavertaiseksi Euroopassa

Syriza ilmoittaa kamppailevansa Kreikan yhtäläisestä asemasta EU:ssa ja eurossa. Julkinen velka on ajanut Kreikan puolueen mukaan Euroopan siirtomaaksi.

Syrizan vaaliehdokas ja Ateenan kaupunginjohtajaksikin pyrkinyt _Gavril Sakellaridis _ei suostu visioimaan elämää ilman euroa.

– Teemme kaikkemme säilyäksemme eurossa. Kreikan euroero aiheuttaisi ongelmia koko yhteisvaluutta-alueelle. Se tulisi hyvin kalliiksi Saksalle, Ranskalle ja Suomellekin.

Avaimet talouden piristämiseen

Syrizan europarlamentaarikon ja Euroopan parlamentin varapuhemiehen Dimitris Papadimoulisin mielestä Kreikan on aika vaihtaa epäonnistuneet pelastuspaketit velan takaisin maksuun tähtäävään talouskasvu- ja työllisyysohjelmaan.

Reilun 300 miljardin euron velka on saatava myös kestävälle tasolle.

Koska Kreikan velkojista valtaosa on julkisia tahoja, Syriza ei halua eurooppalaisille veronmaksajille euronkaan rasitetta.

– Keinoja ja tekniikoita löytyy, jos lainoittajilla on poliittista tahtoa, Dimitris Papadimoulis linjaa.

Käyttämättömät rakennerahastojen tuet puolue lupaa kohdentaa Kreikan todelliseen talouteen. Lisäksi Syriza odottaa noin kolmea miljardia euroa vuodessa veronkierron nujertamisesta.

Kreikkalaisten pankkitalletusten vasemmisto vannoo pysyvän turvassa.

Odotukset suuntautuvat samalla Euroopan keskuspankin päätöksiin valtionlainojen osto-ohjelmasta.

– Syriza ehdotti velkakirjojen ostamista jo neljä vuotta sitten, mutta meitä pidettiin hulluina. On tärkeä ryhtyä konkreettisiin toimiin uuden lama-aallon uhatessa koko euroaluetta, Dimitris Papadimoulis muistuttaa.

Sara Saure, Ateena