1. yle.fi
  2. Uutiset

Entisen superpesisseuran johtokunta syytteessä törkeästä kirjanpitorikoksesta

Oulun Lippo ry:n kuusi entisen johtokunnan jäsentä on saanut syytteen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Oikeudenkäynnissä on kyse siitä, onko kirjanpitoon kirjattu viime vuosikymmenen loppupuolella väärää tietoa. Juttua käsitellään kaikkiaan seitsemän päivää. Yksi syytetyistä on Oulun poliisin johtotehtävissä toiminut henkilö.

urheilu
Oulun Lipon pesäpalloseuran logo
Yle

Rikosoikeudenkäynti Oulun Lippo ry:n kuutta entisen johtokunnan jäsentä vastaan alkoi tiistaina Oulun käräjäoikeudessa. Jutussa vastaajina olevista yksi henkilö on toiminut johtokunnan puheenjohtajana, neljä jäseninä ja yksi johtokunnan ulkopuolisena sihteerinä.

Syyttäjä vaatii viidelle henkilölle rangaistusta törkeästä kirjanpitorikoksesta. Yksi heistä on aikoinaan toiminut johtotehtävissä Oulun poliisissa. Yhdelle syyttäjä vaatii rangaistusta avunannosta törkeään kirjanpitorikokseen. Rikoslain mukaan törkeästä kirjanpitorikoksesta on tuomittava rangaistukseksi vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Velkaa vai avustusta?

Syyttäjän mielestä kyse on siitä, kirjattiinko Lipon kirjanpitoon väärä tieto, kun 1,5 miljoonan euron velat muutettiin kirjanpidossa avustuksiksi ja tuloutettiin satunnaisena tuottona. Syyttäjän haastehakemuksen mukaan Lipon taseessa on vuoden 2007 lopulla ollut muuta pitkäaikaista velkaa kahdelle oululaiselle liikemiehelle, jotka ovat vuodesta 1999 saakka lainanneet Lipolle rahaa toimintaa varten. Velkatilin saldo nollattin ja kirjattiin satunnaiseksi tuotoksi. Näistä kirjauksista ei ole syyttäjän mukaan olemassa kirjanpitolain vaatimia tositteita.

Syyttäjän mukaan kirjaukset ovat vääriä, koska ne eivät perustu todelliseen liiketapahtumaan. Johtokunta on siten ilman velkojien suotumusta päättänyt, että velaksi kirjattuja eriä on pidettävä avustuksina. Oikeudenkäynissä esitetään kirjallisina todisteina muun muassa kuusi velkakirjaa sekä sopimus, jonka liitteenä on kaksi velkakirjaa. Lisäksi todistajina kuullaan muun muassa kyseisiä oululaisia liikemiehiä.

Oulun Lippo ry asetettiin konkurssiin 30.11.2010. Syytteen alainen teko on tapahtunut vuoden 2008 syksyllä. Jutun käsittelyyn on varattu kaikkiaan seitsemän istuntopäivää.

Lue seuraavaksi