1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisin isku

Ranskalaiskoomikko ja kymmeniä muita pidätettiin terrorismin puolustamisesta epäiltynä

Koomikko on saanut aiemmin useita sakkotuomioita vihapuheesta. Hänen esiintymisiään on kielletty juutalaisvastaisuuden takia.

Pariisin isku
Dieudonné M'Bala M'Bala kuvattuna punaista kangasta vasten.
Didier Jouret / EPA

Kiistelty ranskalaiskoomikko Dieudonné M'Bala M'Bala on pidätetty tänään keskiviikkona, kertovat ranskalaiset oikeuslähteet. Syyksi on kerrottu terrorismin puolustaminen. Taiteilijanimellä Dieudonné tunnettu koomikko sympatisoi Facebook-kirjoituksessaan juutalaiseen kauppaan perjantaina hyökännyttä Amedy Coulibalya.

Coulibaly tappoi perjantaina neljä ihmistä ja yhden päivää aiemmin.

Sittemmin kommentti on poistettu Dieudonnén sivuilta. Koomikko kirjoitti sen osallistuttuaan sunnuntain mielenilmaukseen, joka kokosi yli 1,5 miljoonaa ihmistä Pariisin kaduille satiirilehti Charlie Hebdoon tehdyn terrori-iskun vuoksi. Kirjoituksessaan hän kuvaili tuntevansa itsensä "Charlie Coulibalyksi". Näin hän viittasi sekä solidaarisuuden ja sananvapauden puolesta kantaaottavaan Minä olen Charlie -lauseeseen että Coulibalyyn.

Kymmeniä pidätetty

Syyttäjä päätti asian käsittelystä maanantaina. Ranskan hallitus valmistelee uusia terrorisminvastaisia määräyksiä. Hallitus on kuvaillut haluavansa puuttua kaikenlaiseen terrorismin puolustamiseen. Pariisin syyttäjänviraston mukaan 54 ihmistä on pidätetty terrorismin puolustamisen tai ihannoinnin vuoksi sen jälkeen, kun 17 ihmistä kuoli iskuissa viime viikolla.

Dieudonnén esityksiä on jo vuosien ajan pidetty juutalaisvastaisina ja hän on saanut useita sakkoja tuomittuna vihapuheesta.

Koomikko tunnetaan myös kehittämänsä käsieleen takia. Muun muassa Ranskan pääministeri Manuel Valls on kuvaillut quenelle-nimellä kulkevaa elettä käänteiseksi natsitervehdykseksi. Otsikoihin Dieudonné nousi vuonna 2013, kun ranskalainen jalkapalloilija Nicolas Anelka sai pelikiellon käytettyään kyseistä elettä.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi