Pimeys herättää taiteen henkiin – kalat uiskentelevat vaikka aitan seinällä

Talven pimeys voi tarjota ihanteellisen näyttämön taiteilijalle. Sitä hyödyntää muun muassa Kokkolan taiteilijaresidenssissä tällä hetkellä asuva kuvataiteilija Anni Tiainen. Hän tekee esimerkiksi videoita, joita hän heijastaa pimeässä erilaisille pinnoille.

Kotimaa
Kuvassa nainen ja taustalla videotaidetta.

Varhain keskiviikkoaamuna Anni Tiaisen teokset leikittelivät valolla ja pimeydellä Kokkolan taiteilijaresidenssin sisäpihalla. Nykyään Oslossa asuva 32-vuotias taiteilija majoittuu residenssissä yhteensä pari kuukautta.

Tänään sisäpihan vanhan aittarakennuksen seinällä vilisi vedenalainen maailma.

– Idea tähän animaatioon syntyi, kun asuin Bergenissä. Siellä satoi koko ajan vettä, joten tuntui kuin olisin asunut valtameren pohjalla, Tiainen kertoo.

Tiainen tekee videoiden ohella kuvakollaaseja, joissa yhdistyvät usein käsintehdyt ja digitaaliset kuvat. Teoksiin tarvitaan esimerkiksi kamera, valopöytä, tietokone, skanneri ja lyijykynä. Ideoita hän ammentaa animaatioista sekä lastenkirjojen ja sarjakuvien maailmoista.

– Teen töitä usein maalaustaiteen perinteen mukaan, eli juonelliset tarinat eivät ole keskeisellä sijalla. Myöhemmin haluaisin kyllä tehdä myös esimerkiksi dokumenttielokuvia.

”Pimeys ja valo luovat voimakkaita tunnelmia”

Tällä hetkellä Tiainen on erityisen kiinnostunut valosta ja pimeydestä. Hänen mukaansa niiden vaihtelu luo voimakkaita tunnelmia.

Teen töitä usein maalaustaiteen perinteen mukaan, eli juonelliset tarinat eivät ole keskeisellä sijalla.

Anni Tiainen

– Projisoin videoita ja piirustuksia erikokoisina erilaisille pinnoille sen kyseisen tilan mahdollisuuksien mukaan.

Tiainen toteaa, että Kokkolan taiteilijaresidenssin sisäpiha vanhoine rakennuksineen tarjoaa ihanteellisen ympäristön tällaiselle.

– Kokkola on myös sen verran pieni kaupunki, että täältä on aika helppo löytää pimeitä paikkoja.