Tutkija: Suomen ei tarvitse reagoida Venäjän joukkojen siirtoon Alakurttiin

Tutkija Pentti Forsström sanoo, että joukkojen siirtämisen taustalla on Venäjän halu vahvistaa joukkojaan arktisella alueella.

Kotimaa
Sallan ja Alakurtin alueen kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Pentti Forsströmin mukaan Suomen ei tarvitse reagoida Venäjän joukkojen siirtoon Suomen rajan lähellä olevaan Alakurttiin. Hän sanoo, ettei joukkojen siirtäminen liity Suomeen vaan Venäjän haluun vahvistaa joukkojaan arktisella alueella.

– Venäjän asevoimissa on tapahtunut viimeisen viiden kuuden vuoden aikana huomattavia muutoksia ja kehittämistä kaikkinensa niin idässä kuin lännessäkin. Ei jokaiseen yksikön siirtoon tai ryhmittämiseen ole syytä reagoida, Forsström sanoo.

Suomen rajan lähellä sijaitsevaan Venäjän Alakurtin sotilastukikohtaan saapui tiistaina ensimmäinen motorisoidun jalkaväkiprikaatin joukkoja kuljettava juna, kertoi uutistoimisto Itar-Tass.

Forsströmin mukaan arktinen alue herättää mielenkiintoa maailmalla ja siinä suhteessa myös Venäjä haluaa huolehtia aluevalvonnasta ja alueellisesta turvallisuudestaan.

– Kyse on ensisijaisesti aluevalvonnasta, joka Venäjällä on ollut tähän asti jos ei olematonta niin hyvin ison kehityksen kohteena, koska pohjoisella alueella ei juurikaan joukkoja ole ollut muuta kuin pohjoinen laivasto.