Jälleen uusi patenttiriita: Ericsson jätti vastakanteen Applea vastaan

Ericsson mukaan sen ja Applen välinen lisenssi, joka koskee Ericssonin kehittämän teknologian käyttöoikeutta, on rauennut. Kiistaan kaivataan nyt kolmannen osapuolen eli oikeusistuimen näkemystä.

talous

Ruotsalainen verkkolaitevalmistaja Ericsson on jättänyt vastakanteen teknologiayhtiö Applea vastaan Yhdysvalloissa. Kiista koskee patenttikorvauksia, joihin liittyen Apple oli jo aiemmin jättänyt kanteen Ericssonia vastaan.

Ericsson mukaan sen ja Applen välinen lisenssi, joka koskee Ericssonin kehittämän teknologian käyttöoikeutta, on rauennut. Lisenssin uusimista on neuvoteltu kaksi vuotta, mutta neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta.

Ericsson sanoo, että Applen älypuhelimissa ja tableteissa käytetään sen kehittämää teknologiaa.

– Olemme yrittäneet neuvotella uutta sopimusta. Nyt tulimme siihen tulokseen, että tarvitsemme kolmannen osapuolen apua, sanoo Ericsson patenteista vastaava johtaja Kasim Alfalahi.

Ericsson haluaa oikeuden ottavan kantaa siihen, onko sen lisenssitarjous Applelle oikeudenmukainen, kohtuullinen ja molemmille osapuolille tasapuolinen.

Apple jätti kanteen Ericssonia vastaan toissapäivänä. Applen mukaan Ericssonin verkkoteknologiaan littyvät patentit eivät ole keskeisiä ja lisäksi Ericsson laskuttaa niistä liikaa.

Patenttiriidat ovat varsin yleisiä kännykkäalalla.

Esimerkiksi viime vuonna Samsung Electronics taipui maksamaan Ericssonille 650 miljoonaa dollaria lopettaakseen pitkän patentteihin liittyneen riidan.

Ericssonin mukaan sillä on voimassa yli 100 patenttisopimusta, joista osa on solmittu matkapuhelinalan isojen pelureiden kanssa. Yhteensä Ericssonilla on erilaisia patentteja kymmeniätuhansia. Ericsson itse ei enää valmista matkapuhelimia.

Lähteet: Reuters, AFP