Valot kuin diskossa, hermot kireällä ja kodinkoneet kovilla – sähköjen räpsähtely kummastuttaa

Viime päivinä lyhyet sähkökatkot ovat olleet monen pientaloasujan kiusana. Minuutteja kestävät toistuvat katkokset vilkuttavat valoja ja kuormittavat sähkölaitteita puhumattakaan asukkaiden hermoista. Sähkökatkot ovat harmillisia mutta vaarattomia, sähköyhtiöstä vakuutellaan.

tekniikka
Sähkölinja lumisessa metsässä
Toni Pitkänen / Yle

Mikkeliläisen Kari Hämäläisen kotona Pihlajasalon saaressa sähköt ovat räpsyneet viime lauantaista asti vähän väliä.

– Tänään oli helppo aamu, kun sähköt pätkäisivät vain noin viisi kertaa, ennen kun poistuin kotoa. Mutta viikonloppuna räpsyminen oli ihan jatkuvaa, kymmeniä kertoja päivän aikana, Kari Hämäläinen kertoo hieman jo tuohtuneena.

Annettiin neuvo, että pitää hankkia aggregaatti

Kari Hämäläinen

Pitkistä sähkökatkoista ei ole ollut kyse, sillä pisimmillään Hämäläisten talo on ollut sähköttä noin tunnin verran. Lyhyitä, minuutteja kestäviä katkoksia onkin sitten riittänyt. Viikonloppuna sähköjen räpsyminen kesti useita tunteja putkeen. Hämäläinen on soittanut asiasta nyt neljä kertaa paikalliseen sähköyhtiöön, jossa häiriö on laitettu työlistalle.

– Nyt on vaan tullut kiireellisempiä keikkoja vissiin tilalle, kun ei ole tilanne muuttunut meillä päin. Tänään minulle jo annettiin neuvo sähköyhtiöstä, että hanki aggregaatti. Mitä se näihin räpsyihin auttaa, kun ei kyse ole pidemmistä katkoista, Hämäläinen tuhahtaa.

Sähkökatkot rikkoneet televisioita

Hämäläiset eivät ole ainoita, jotka sähköhäiriöistä ovat viime päivinä kärsineet, sillä kaikki Pihlajasalon saaren kymmenen vakituista asuntoa ovat saman sähkölinjan varassa. Myös naapurikyliltä on samanlaista ongelmaa kuulunut.

– Pienet kodinkoneet eivät varmasti tykkää jos jatkuvasti lähtee virrat ja tulee kohta takaisin. Naapuri tiesi kertoa, että muutamilla on kuulemma jo televisioita särkynyt tästä johtuen. Meillä televisio on sähkönsaantia tasaavan UPS-järjestelmän takana, niin se on varmasti auttanut tässä kohtaa.

Erityisesti Kari Hämäläistä huolestuttaa talonsa lämmitysjärjestelmä.

– Meidän talo lämpenee maalämmöllä. Nyt kun on pakkasta ollut, niin on maalämpöpumppukin ollut kovemmalla. Sähkökatkot kun rumppaavat pumppua jatkuvasti päälle ja pois, niin ei se hyvää voi sille tehdä. Vielä ei onneksi ole mitään mennyt meiltä rikki.

Katkosten syynä puunoksat

Suur-Savon Sähkö myöntää ongelmia olleen sähkönjakelussa eri puolilla maakuntaa.

Automatiikka kytkee sähkön pois

Suur-Savon Sähkön käyttöpäällikkö Mika Huttu

– Lunta on nyt satanut reippaasti ja se painaa puiden oksia sähkölinjoille. Puun oksa kun osuu sähkölinjaan, tekee se pienen räpsyn eli pikajälleenkytkennän. Eli automatiikka kytkee sähkön pois kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen katkos kestää muutamia sekunteja. Jos vika ei poistunut ensimmäisen vaiheen aikana, eli jos oksa edelleen koskettaa sähkölinjaa, toisessa vaiheessa katkos kestää muutamia minuutteja. Jos vika vielä jatkuu tämänkin jälkeen, sähkö kytkeytyy pois pysyvästi, Suur-Savon Sähkön käyttöpäällikkö Mika Huttu selventää.

Kiusallinen, mutta usein harmiton vaiva

Suur-Savon Sähkö pyrkii ennaltaehkäisemään sähkökatkoja, lyhyitäkin, pudottamalla lunta tarvittaessa puiden oksilta helikopterilla. Myös sähkölinjan lähellä olevia puita kaadetaan tarvittaessa pois. Kari Huttu rauhoittelee räpsymisestä kärsiviä asiakkaita sillä, että kodin sähkölaitteet ovat rakennettu toimimaan myös tällaisissa tilanteissa.

– Kiusallinen ongelmahan tämä on, mutta sähkölaitteet on mitoitettu niin, että niiden pitäisi kestää tällaiset pienet räpsyt.

Useat sähköyhtiöt kuitenkin varoittavat nettisivuillaan sähkökatkojen vaikutuksista erityisesti vanhempiin sähkölaitteisiin. Ikääntyminen heikentää laitteiden kestävyyttä ja voi pahimmassa tapauksessa sähkökatkon yhteydessä rikkoa laitteen. Toiset laitteet häiriintyvät sähköyhtiöiden mukaan katkoksista, esimerkiksi kotitietokone voi jumiutua ja vaatia pistokkeen irrottamisen muutamaksi minuutiksi.

Pihlajasalossa asuva Kari Hämäläinen ei muista, että tällaista räpsymistä olisi ollut ikinä aiemmin.

– Myrskyjen aikaan meillä on sähköt ollut poikki pahimmillaan jopa pari päivää, mutta se oli yhtäjaksoista sähköttömyyttä. Sinällään meillä ei hätää ole, sillä meillä on kaasu- ja puuhellat joten ruokaa saadaan laitettua katkoista huolimatta, mutta ärsyttäähän se jatkuva valojen vilkkuminen ja sähköjen katkeilu.