Avannossa kevenevät keho ja mieli

Avantouimarit ovat vakuuttuneita siitä, että kylmässä vedessä pulikoiminen auttaa vaivaan kuin vaivaan. Uusin lääketieteellinen tutkimus tukee avantouimareiden käsityksiä: avantouinti saattaa ehkäistä jopa aikuisiän diabetesta.

terveys
Avantouimareita Turun Ruissalossa.
Avantouintiseura Saarronniemen Saukkojen aktiiviuimareita Turun Ruissalossa 13.01.2015.Kalle Mäkelä/ Yle

Avantouinnin terveysvaikutuksista tiedetään aiempien tutkimusten valossa, että se lisää muun muassa kylmänsietokykyä, poistaa stressiä, ja vastustuskyky infektioita vastaan paranee.

Uusimmissa, mm. Turun yliopiston PET-keskuksessa tehdyissä tutkimuksissa, on todettu, että jatkuva altistus kylmälle saattaa lisätä elimistön ruskeaa rasvaa, joka on ihmiselle hyväksi.

– Kylmä saa aikaan sen, että tämä ruskea rasvakudos aktivoituu eli alkaa tuottamaan lämpöä ja kuluttamaan kaloreita. Tämä taas saattaa suojata lihavuuden kehittymiseltä ja myöskin aikuistyypin diabeteksen kehittymiseltä, kertoo Turun PET-keskuksen erikoistutkija Juho Raiko.

Raikon mielestä avantouinnin avulla siis voisi periaatteessa laihtua, jos ei sitten kompensoi elimistön kasvavaa energiantarvetta ylimääräisellä syömisellä. Raiko itse ei tunnustaudu avantouimariksi. Kaksi kertaa kylmässä vedessä on riittänyt, ainakin toistaiseksi.

– Mutta tosiaan ruskean rasvakudoksen lisääntymisen kannalta avantouintia voidaan ajatella ihan positiivisena asiana, sanoo Juho Raiko.

Jopa parisataa pulahdusta päivässä

Avantouintiseura Saarronniemen Saukkojen sauna Turun Ruissalossa lämpiää neljänä päivänä viikossa. Parhaina päivinä jopa parisataa avantouimaria pulahtaa hyiseen mereen. Jaakko Lehto tietää miksi.

– Koska se tuntuu niin mukavalta. On semmoinen raikas olo, kun täältä lähtee pois.

Avantouintia harrastaa säännöllisesti yli 100 000 suomalaista. Kolmasosa avantouinnin harrastajista on aloittanut lajin nimenomaan terveydellisistä syistä. Avantouimarit itse ovat havainneet kylmän veden auttavan myös moniin muihin vaivoihin kuin mitä tutkimusten avulla on todistettu.

Reijo E. Heinonen sanoo, että häntä vuosikausia vaivanneet migreenit ovat kadonneet avannon pohjalle.

– Minä menen uimaan mereen joka aamu kello viisi, oli talvi tai kesä.

Marjatta Siitonen.

– Vuonna 2008 elokuussa minulla oli kahden viikon aikana kolme 26 tunnin migreenikohtausta. Sitten aloitin avantouinnin, ja sen jälkeen ei ole ollut yhtään migreeniä, Reijo E. Heinonen sanoo.

Myös Saarronniemen Saukkojen puheenjohtaja Pekka Tuomaala on vakuuttunut avantouinnin terveellisyydestä.

– Minulla oli aiemmin nivelsärkyjä, mutta nykyään ei mitään särkyjä enää ole. Ne ovat poistuneet kokonaan.

Aamu alkaa meressä

Saarronniemen Saukoissa on jäseniä neljä ja puoli sataa. Useimmat käyvät avannossa usein. Yksi syistä on se, että avantouinti lisää endorfiinin eli mielialahormonin määrää, ja uimarille tulee euforinen olo.

Avantouimarit itse puhuvat jopa avantouintiriippuvuudesta, sillä avantouinnin terveysvaikutukset lakkaavat, kun säännöllinen kylmässä pulikointi lopetaan. Pian parikymmentä vuotta avantouintia harrastanut Marjatta Siitonen ei halua olla yhtään päivää ilman kylmää kylpyä.

– Minä menen uimaan mereen joka aamu kello viisi, oli talvi tai kesä. Sauna-avannossa käyn sitten vielä näin talvisin kahdesta neljään kertaan viikossa.

Myös Marjatta Siitonen uskoo vakaasti avantouinnin terveysvaikutuksiin.

– Ehdottomasti. Minulla oli aiemmin kauhean valkoiset sormet ja kylmät varpaat. Nykyään ne ovat lämpimät.