Hyppää sisältöön

Perhon susien salakaadosta tuomio tänään – onko puhdasta sutta olemassa?

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus joutuu ottamaan kantaa kello 12 annettavassa tuomiossaan siihen, olivatko Perhossa ammutut eläimet susia. Tuomiolla ei ole aiemmin ollut näin isoa joukkoa eli 15 metsästäjää törkeästä metsästysrikoksesta.

Kuva: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Itä-Suomen rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää tänään annettavaa tuomiota Perhon susien salakaadosta merkittävä ennakkotapauksena. Tolvanen on seurannut tapauksen etenemistä mielenkiinnolla.

– Kyllähän se hyvin merkittävä päätös on. Keskeinen kysymys on, mitä ammutut eläimet olivat. Jos puolustuksen väite koirasusista menestyy, vastaavia väitteitä tullaan kuulemaan jatkossakin, sanoo Tolvanen.

Metsästyslaki mainitsee riistaeläimet. Suden tappaminen on lakikirjan mukaan törkeä metsästysrikos, josta voidaan tuomita 4 kuukaudesta neljään vuoteen kestävään vankeusrangaistukseen. Sen sijaan laki ei määrittele sutta eli onko eläin susi, jos sen esi-isät ovat risteytyneet joskus koiran kanssa. Sudenhoitosuunnitelman mukaan risteymät on poistettava luonnosta puhtaan susikannan suojelemiseksi.

Puolustuksen keskeinen väite oikeudessa oli, että kaadetut eläimet eivät olleet susia vaan hybridejä eli koirasusia. Metsästäjät olivat tuoreeltaan kaadon jälkeen polttaneet kaksi ruhoa ja Evira hävitti kolmannen ruhon poliisin luvalla, ennen kuin puolustus ennätti pyytää lupaa omille tutkimuksilleen. Jäljelle jäivät vain kallot ja kudosnäytteet.

Törkeästä metsästysrikoksesta on syytettynä 15 miestä. Syyttäjä vaatii päätekijöille 1,5 vuoden ehdollista vankeusrangaistusta, sakkoja ja vähintään kuuden vuoden metsästyskieltoa. Syyttäjän mielestä teon törkeyttä lisäsi ammuttujen eläinten määrä, teon suunnitelmallisuus ja jahtiin osallistuneiden laaja joukko.

Syytteessä olevista 15 metsästäjästä ainoastaan kolme kiistää osallistuneensa jahtiin. Muut myöntävät tapahtumien kulun pääosin sellaisiksi kuin syyttäjä on esittänyt. Sen sijaan he kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen, koska kaadetut eläimet olivat heidän mukaansa hybridejä, joita ei lueta riistaeläimiksi.