"On tärkeää ymmärtää, että jokainen meistä tekee historiaa" – Sastamalassa kerätään paikkakuntalaisten tarinat talteen

Pas muistellen! Näin kehotetaan muistelupiirin jäseniä, jotka kokoontuvat Sastamalan seudun museoon. Kaikkien aikakausien tarinat ovat tervetulleita.

kulttuuri
Sastalaman muistelupiiri
Armi Hohko muistelee lapsuutensa uudenvuoden viettoa

Syksystä saakka Sastamalan seudun museoon on kokoontunut ryhmä, joka muistelee menneitä. Muistoista syntyy tarinoita, jotka valottavat paikkakunnan historiaa.

Apuna ovat museosta saadut valokuvat ja esineet. Joka kerta käsitellään eri aiheita, tähän mennessä esillä ovat olleet muun muassa juhlaperinteet ja viestintä.

Kaksi naista hymyilevät ja istuvat tuoleilla
Sanna Asikainen ja Armi Hohko muistelevat Sastamalassa.Matti Vikman / Yle

– Ryhmän jäsenet voivat myös itse tuoda valokuvia ja esineitä sekä ehdottaa aiheita muistelulle. Kokoontumisissa on ollut kymmenkunta "vakiasiakasta", mutta tilaisuudet ovat kaikille avoimia myös keväällä, kertoo tiedottaja Pama Alavilo suomalaisen kirjan museo Pukstaavista.

Oman historian kertominen ääneen merkityksellistää ihmistä

Ryhmän vetäjä museolehtori Sanna Asikainen kokee olevansa muistelupiirin vetäjänä ennen kaikkea saamapuolella. Historia on opiskeltu kirjoista, mutta niihin tulee eläväinen tuntuma, kun ne kerrotaankin omina kokemuksina. Tarinoita on ollut hieno kuunnella.

– Historiakäsitykset alkavat elää ihmisten muistoissa, ja niistä saa hyvin elävän tuntuman jonkun kertoessa niistä omina kokemuksinaan, sanoo Asikainen. Historiallisiin tapahtumiin liittyvät omakohtaiset kokemukset ovat niin mielenkiintoisia, että tarinoilla voisi tuoda historiaa lähemmäs myös esimerkiksi lapsia.

– Meillä on yhtenä tavoitteena saada ihmiset myös ymmärtämään, että me kaikki teemme osaltamme historiaa, sanoo Asikainen.

Muistoja kaikilta aikakausilta

Armi Hohko on yksi muisteluryhmäläisistä. Hänen mielestään hyvä tarinankertoja tarvitsee lapsena hyvän esimerkin. Hohko itse muistaa istuneensa lapsena naapurin lattialla tarinankertojan opissa.

– Tätini asui naapurissa ja kerto tarinoita samalla, kun kehräsi rukilla lankaa, Hohko kertoo.

Muistelijoilla ei Sastamalassa ole ikärajaa. Tavoitteena on saada tavallisten kaupunkilaisten muistojen kautta arjen historiaa näkyväksi. Kokoontumisissa kuultuja tarinoita voidaan käyttää aikanaan rakennettavaan näyttelyyn, joka kertoo Sastamalan seudun historiasta.