Kuopion uusitussa kaupunginteatterissa riitti syksyllä kävijöitä: "Määrä on hurja"

Remontoidussa teatteritalossa kävi ensimmäisen toimintasyksyn aikana yli 37 000 katsojaa. Ylivoimaisesti suosituin näytelmä oli ohjelmistossa myös keväällä jatkava musikaali Sound of Music.

teatteritaide
Kuopion kaupunginteatterin näytelmä Sound of Music
Pertti Huotari / Yle

Kuopion kaupunginteatterissa ollaan erittäin tyytyväisiä uudistuneen teatteritalon ensimmäiseen syksyyn. Teatterissa kävi syksyn aikana yli 37 000 katsojaa. Teatterin johtaja Pekka Laasonen sanoo, että "määrä on hurja".

– Kevät oltiin vielä evakossa, ja silti koko vuoden kävijämäärä oli yli 56 000. Se on tosi hyvä luku ja selvästi enemmän kuin olimme ajatelleet.

Uusitussa teatteritalossa on lisäksi järjestetty syksyn aikana lähes sata muuta tapahtumaa, esimerkiksi seminaareja tai talon esittelytilaisuuksia.

– Talon ympärille on ollut jatkuvasti positiivinen kuhina ja remontoitu talo tuntuu kiinnostavan, Laasonen sanoo.

Ylivoimaisesti suosituin näytelmä oli suurella näyttämöllä esitetty musikaali Sound of Music. Keväälläkin ohjelmistossa jatkavan musikaalin näki lähes 15 000 ihmistä ja esitysten täyttöaste oli 98 prosenttia. Kokonaisuudessakin teatterin asettama 70 prosentin täyttöastetavoite saavutettiin.

Sen sijaan päänäyttämöllä nähdyn Kaikki Kivestä -komedian kävimäärät olivat Laasoselle hienoinen pettymys. Petteri Summasen ohjaaman Aleksis Kiven elämästä kertovan näytelmän näki syyskaudella reilut 4 000 ihmistä.

– Oletin, että se olisi ollut hieman vetovoimaisempi. Se on varmasti jakanut mielipiteitä, mutta toisaalta sekin on teatterin tehtävä.

Pienemmän näyttämön vetonaula oli Helene S., jonka näki syyskaudella yli 4 000 ihmistä.

Keväällä vuorossa uusitun talon ensimmäinen lastennäytelmä

Kevätkaudella Kuopion kaupunginteatterin ohjelmistoon tulee kolme ensi-iltaa, joista kaksi jo tämän kuun lopulla. Ensi viikolla on vuorossa Anton Tsehovin klassikkonäytelmä Lokki, joka saa modernin muodon ohjaaja Heini Tolan käsittelyssä. Näytelmän ensi-ilta on Minna-näyttämöllä lauantaina 24. tammikuuta.

Maria-näyttämön vuosi avataan keskiviikkona 28. tammikuuta kantaesityksellä Aki Kaurismäen elokuvasta mukaillusta näytelmästä I Hired a Contract Killer. Sen ohjaa tshekkiläinen Miroslav Krobot.

Huhtikuun alussa teatterin ohjelmistoon tulee lastennäytelmä Ihmemaa Oz.

– Päätimme, että uusitun teatterin ensimmäinen lastennäytelmä tehdään todella näyttävästi. Se on remontin jälkeisen vuoden kruunu kaikilla mahdollisilla herkuilla, Laasonen hehkuttaa.

Kuopion kaupunginteatteri saa keväällä vierailijoita Virosta ja Ruotsista. Eestin draamateatteri tuo Kuopioon näytelmän Virolaiset hautajaiset. Ruotsalainen Teatern Galeassa esittää näytelmän Vår Klass, joka seuraa kymmenen puolalaiskoululaisen elämää 1930-luvulta meidän aikaamme saakka.