1. yle.fi
  2. Uutiset

Haglund verkkovalvonnasta: Viranomaisilta puuttuu keinoja terrorismin ehkäisyssä

Turvallisuusviranomaisten tiedonhankintaa koskevaa lainsäädäntöä kehittävä työryhmä esitti keskiviikkona tiedustelulakien uudistamista.

Kotimaan uutiset
Carl Haglund
Carl HaglundVesa Moilanern / Lehtikuva

Puolustusministeri Carl Haglundin ( r.) mukaan Suomen tiedustelulait ovat tällä hetkellä jäljessä muihin maihin verrattuna.

– Meillä on vähemmän työkaluja käytettävissä vakavien rikosten, kuten terrorismin ennaltaehkäisyyn. Myös puolustusvoimien kyky havaita ennalta tietyntyyppisiä uhkia on heikompi kuin monessa muussa maassa.

Haglund korostaa, että edessä on vaikeaa tasapainoilua viranomaisten tiedontarpeen ja suomalaisten perusoikeuksien välillä.

– Tämä vaatii arkaluontoisten asioiden hoitamista. Mitään ei voida tehdä perusoikeuksia kunnioittamatta. Siksi tämä vaatii aikansa.

Turvallisuusviranomaisten tiedonhankintaa koskevaa lainsäädäntöä kehittävä työryhmä esitti tiedustelulakien uudistamista.

Tiedustelukeinoista keskeiset ovat ulkomaan tiedustelu ja tietoliikennetiedustelu. Työryhmä jätti keskiviikkona mietintönsä puolustusministeri Carl Haglundille.

Liikenneministeriö jätti eriävän mielipiteen työryhmän raporttiin. Ministeriö katsoo osan ehdotetuista toimenpiteistä polkevan kansalaisten perusoikeuksia ja heikentävän yritysten liiketoimintamahdollisuuksia.

Lue seuraavaksi