Ahmintaa, salasyömistä ja pakonomaista napostelua – ruokariippuvuus on luultavasti paljon luultua yleisempää

Voisiko olla kyse ruokariippuvuudesta, jos aina mieluummin syö yksin tai jopa salaa toisilta? Syö aina autossa ennen kotiinmenoa. Napostelee pakonomaisesti koko illan eikä saa syömistä loppumaan, vaikka haluaisi?

terveys
Herkullinen täytekakku
Mari Nupponen / Yle

Ruokariippuvaisen ihmisen ajatukset pyörivät alituiseeen syömisen ja painon ympärillä. Syöminen ei ole nautinto, se on pakko.

– Ruokaan liittyvän riippuvuuden voi tunnistaa samalla tavalla kuin minkä tahansa riippuvuuden: kun syöminen on pakonomaista tai hallitsematonta, selittää projektikouluttaja Merja Lehtinen Myllyhoitoyhdistyksen Ruoka- ja riippuvuusprojektista.

Ruokariippuvuuteen voi liittyä myös ahmintaa, salailua tai kykenemättömyyttä lopettaa syömistä, silloin kun itse haluaisi. Ruokariippuvainen syö enemmän kuin oli tarkoitus eikä pysty lopettamaan syömistä silloin, kun itse haluaisi.

Vaaka ei kerro ruokariippuvuudesta

Jos henkilö kärsii riippuvuudesta ruokaan tai syömiseen, hän ei välttämättä ole ylipainoinen.

– Ylipaino itsessään ei kerro riippuvuudesta. Eli kaikki ruokariippuvaiset eivät suinkaan ole ylipainoisia. Ruokariippuvainen voi olla normaalipainoinen tai jopa alipainoinen, muistuttaa Merja Lehtinen.

Kuten kaikki riippuvuudet, myös ruokariippuvuus näyttäytyy eri ihmisillä eri tavoin.

– Joillakin voi olla riippuvuus tietyntyyppisiin ruokiin. Esimerkiksi sokeripitoisiin, hiilihydraattipitoisiniin ruokiin tai rasvaisiin ruokiin. Mutta ihan tavallisen ruoankin ahminta voi aiheuttaa tälläistä riippuvuuskäyttäytymistä, sanoo Merja Lehtinen.

Ruokariippuvuus on lähellä syömishäiriötä

Pakonomainen syöminen liittyy usein ahmintahäiriöön, joka on yksi syömishäiriöistä. Suomessa kärsii ahmintahäiriöstä noin, 100 000 suomalaista, jotka ovat tyypillisesti keski-ikäisiä naisia ja miehiä. Ahmintahäiriöisessä käyttäytymisessä saattaa olla taukoja, kuten paastoja ja dieettejä, mutta kun ahmintahäiriö kroonistuu , puhutaan ruokariippuvuudesta.

– Sen kroonistumisen kautta sitten syntyy riippuvuuskäyttäytymistä tai riippuvuutta. Silloin voidaan alkaa puhua, että on muodostunut ruokariippuvuus, opastaa Merja Lehtinen.

Riippuvuuksien syntymisen syistä on olemassa useita teorioita eivätkä tutkijat ole yksimielisiä ruokariippuvuudenkaan lähteistä. Ruokariippuvuutta ei ole virallisesti luokiteltu sairaudeksi.