Päivän pidentyessä linnut ehtivät muutakin kuin syödä

Vaikka useimpien talvehtivienkin lajien pesintä käynnistyy vasta huhtikuun paikkeilla, pitenevä päivänvalo jättää aikaa muuhunkin kuin ruuan etsiskelyyn. Kylminä päivinä kuitenkin ruokaa kuluu enemmän ja silloin myös laulu ja seurustelu jäävät taas vähemmälle.

Kotimaa
Tampereen Mältinrannassa on sorsien ruokintakielto.
Jouni Tanninen / Yle

Tampereellakin talvehtii melkoinen lintulajisto aivan keskustassa. Tali- ja sinitiaisten sekä varpusten lisäksi puistoissa kieppuu esimerkiksi viherpeippoja. Tänä talvena on näkynyt paljon räkättirastaita, tilhiä ja mustarastaitakin. Tälle porukalle maistuvat marjat, joita pihlajissa on nyt riittänyt.

Tammerkosken yläpäässä Mältinrannassa on sorsien ruokintakielto, mutta muutaman kymmenen metrin päässä Näsinkallion rinteessä on jo aivan luvallinen pikkulintujen ruokapaikka. Tänne yksityiset kansalaiset tuovat pikkulinnuille siemeniä, talipalloja ynnä muuta nokittavaa.

Tammikuisena aamupäivänä jyväautomaateilla kiipeilee myös oravia, jotka ovat kaikkea muuta kuin nälkiintyneen näköisiä. Mutta myös pikkulinnuille ja puluille riittää syötävää.

Vain harva laji alkaa pesiä ennen kevättä

– Valon lisääntyminen saa aikaan ilman muuta sen, että linnuilla on muutakin tekemistä kuin syöminen, kertoo Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelija Lasse Kosonen.

Orava lintujen ruokintapaikalla.
Myös orava vierailee mielellään lintujen ruokapaikalla.Jouni Tanninen / Yle

– Nyt kun on leuto päivä, niin jo tullessa kuului viherpeipon laulua.Myös pulut alkavat kuherrella. Se on laji, joka voi pesiä keskellä talvea ja usein pesiikin. Kyllä myös linnuilla alkaa hormonit hyrrätä.

Talvilintujenkin pesintä alkaa useimmilla lajeilla vasta huhtikuussa. Kyyhkynen ja käpylintu ovat niitä harvoja lajeja, jotka voivat saada Suomen oloissa poikasia jo talvella. Varhaisen kevään pesijöitä ovat ainakin korppi ja pöllölajit. Mutta useimmat lajit saa lisääntymispuuhiin vasta kevään tulo.

Pohjoisessa talven yli selvinneet yksilöt ovat kuitenkin muuttoon lähteneitä lajikumppaneitaan edullisemmassa asemassa sikäli, että ne saavat aikaisemman lähdön pesintään ja voivat valita parhaimmat paikat.