Aiotko autoilla ulkomailla? Varmista tarvitsetko tuunatun ajokortin

Kansainvälisiä ajokortteja haetaan Suomessa eniten esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Thaimaahan suuntautuville matkoille. Vieraalle kielelle käännettyä ajokortteja myönnetään yhä useammin Autoliiton autopalvelukeskuksissa, joita liitto pyrkii avaamaan kattavasti koko maahan.

Kotimaa
Kansainvälinen ajokortti
Autoliitto

Kansainvälisten ajokorttien tarve on vähentynyt, kun moni Euroopan maa ei sitä enää vaadi. Euroopan alueella vain Venäjä ja Serbia suosittelevat turisteille ajokortin käännöstä.

Toisaalta suomalaiset matkustavat enemmän ja rohkeammin eksoottisiin kaukomaihin, joissa kansainvälinen ajokortti on pakollinen tai suositeltu, mikä osaltaan lisää tarvetta.

Autoliitto suosittaa kansainvälisen ajokortin hankkimista maihin, joissa viranomaisilla on vaikeuksia ymmärtää matkailijan kansallista ajokorttia.

– Ihmiset pruukaa käydä Thaimaassa, Kuubassa, näissä eksoottisemmissa maissa. Siellä on iso apu, jos joutuu vaikka ratsiaan, eikä tarvitse ruveta suomenkielisestä ajokortista tulkitsemaan, sanoo haminalainen katsastusyrittäjä Risto Serola.

Eri maissa joko vaaditaan tai suositellaan kansainvälistä ajokorttia, jos aikoo rattiin ulkomailla. Lisäksi autovuokraamot voivat edellyttää sitä.

Esimerkiksi Venäjä suosittelee kansainvälistä ajokorttia; sitä ei välttämättä kysytä, mutta se on hyvä olemassa esimerkiksi kolaritilanteissa. Myös Kuuba suosittelee kansainvälistä ajokorttia, Thaimassa se on pakollinen.

Venäjän ja Thaimaan lisäksi suomalaiset hakevat kansainvälistä ajokorttia eniten Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Japaniin suuntautuville matkoilleen.

Hankala tapaus on Kiina, joka ei ole ratifioinut yhtäkään tieliikennesopimusta. Työmatkakohteena rooliaan kasvattava maa hyväksyy vain kiinalaisen ajokortin. Kansainväliset ajokortit pohjaavat kansainvälisiin tieliikennesopimuksiin.

Rajan pinnassa kansainväliselle ajokortille kysyntää

Kaakkois-Suomen alueella esimerkiksi Venäjälle autoillen mielivä saa jatkossa kansainvälisen ajokortin lähimpää Haminasta. Autoliitto on avannut paikallisen katsastuskeskuksen yhteyteen uuden autopalvelukeskuksen.

– Rajan pinnassa jotkut haluavat kansainvälisen ajokortin ja ne on aiemmin jouduttu hakemaan Helsingistä, yrittäjä Risto Serola Uusi Kaakon Katsastus Oy:stä kertoo.

Kansainvälistä ajokorttia on voinut hakea myös kokonaan postitse Autoliitosta tai muista Autoliiton autopalvelukeskuksista.

Nyt hakemuksen kansainvälisestä ajokortista voi tehdä asiakaspalveluluukulla Haminassa. Kansallisesta ajokortista otettava kopio ja täytetty hakemuslomake käytetään autopalvelukeskuksen puolesta Haminan poliisilaitoksella leimattavina, jonka jälkeen kansainvälinen ajokortti postitetaan asiakkaalle.

Serola uskoo kansainvälisten ajokorttien kysyntään, sillä isommin vielä asiaa mainostamatta, joitain kymmeniä ajokortteja on jo haettu.

– Googlen saksalaiset työntekijätkin tuosta vierestä ovat käyneet kysymässä, käykö heidän ajokorttinsa täällä Suomessa, Serola kertoo.

Kivijalkapaikkoja lähelle autoilijoita

Siinä missä moni vastaava asiakaspalvelu siirtyy sähköisesti hoidettavaksi verkkoon ja toimipisteitä lakkautetaan, Autoliiton visio on päinvastainen. Autopalvelukeskusten verkostoa pyritään laajentamaan kaikkialla Suomessa.

– Perinteisesti olemme vaikuttaneet pääkonttorilta käsin. Alueellisia keskuksia tai kivijalkapaikkoja ei ole merkittävästi ollut. Koemme, että autoilijat niitä kuitenkin tarvitsevat, kertoo Autoliiton kenttäpäälliikö Tero Hartikainen.

Autopalvelukeskuksia on ollut kuusi kappaletta lähinnä hinauspalveluyritysten yhteydessä. Nyt palvelukeskuksia avataan katsastamojen yhteyteen Haminaan ja seuraava helmikuun alussa Tampereelle.

Kansainvälisten ajokorttien lisäksi autopalvelukeskuksista saa Autoliiton kuntotarkastuksia ja jäsenpalveluja.