Näkökulma: Liikkuvat äänestäjät ratkaisevat eduskuntavaalit

Viime eduskuntavaalien "jytky" todistaa, että äänestämällä voi todella vaikuttaa vaalitulokseen. Perussuomalaisten sijaan gallupsuosikkina porskuttaa tällä kertaa keskusta. Kevät tuonee merkittäviäkin muutoksia Pohjois-Suomen paikkajakoon. Jo edellisissä vaaleissa moni pohjoisen eduskuntapaikka ratkesi hyvin täpärästi.

vaalit
Nainen äänestyskopissa
Tommi Pesonen / Yle

Mielipidetiedustelujen mukaan kevään vaalien suurin puolue saattaa olla ”liikkuvat äänestäjät”. Puoluekantaansa vaihtelevia on nykyisin jopa kolme neljäsosaa äänestäjistä; asiaa selvitti loppusyksystä muun muassa Kunnallisalan kehittämissäätiö.

Toiseksi suurin puolue on ”nukkuvien puolue”, ja vasta sitten tulevat eduskuntapuolueet.

Kyse on siis jälleen siitä, mitkä puolueet saavat äänestäjät puolelleen ja kannattajansa vaaliuurnille.

Keskustan nousu muuttaa paikkajakoa

Viimeisimmän kannatusmittauksen perusteella puolet keskustan ehdokkaista Oulun vaalipiirissä olisi menossa läpi: Taloustutkimus ennusti viime viikonvaihteessa keskustalle Suomessa peräti 15:ttä lisäpaikkaa, joista Oulun vaalipiiriin tulisi Juha Sipilän vetoavulla lisää kolme, kun puolueella on nyt kuusi kansanedustajaa.

Keskusta sai yhdeksän kansanedustajaa Oulun vaalipiiristä edellisen kerran vuoden 2007 vaaleissa.

Viime vaalien pohjalta arvioiden ensimmäisenä paikan keskustalle menettäisivät vasemmistoliitto, sitten vihreät ja perussuomalaiset - tai mahdollisesti ne kaikki.

Pohjois-Pohjanmaalla nimekkäitä luopujia ja uudelleen pyrkijöitä

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yhteisessä Oulun vaalipiirissä huhtikuun vaalien tulokseen vaikuttavat muun muassa Pohjois-Pohjanmaan nk. luopuvat kansanedustajat. Eduskunnan jättävät suosiolla Inkeri Kerola (kesk.) Raahesta ja oululaiset Martti Korhonen (vas.), Esko Kurvinen (kok.) ja Satu Haapanen (vihr.).

Ehdolla on myös ex-kansanedustajia, jotka pyrkivät uudelleen eduskuntaan: Niilo Keränen (kesk.) Taivalkoskelta ja oululaiset Riikka Moilanen (kesk.) ja Hannu Takkula (kesk.) sekä Lyly Rajala (kok.).

Lisäksi jännittävää on seurata, kuinka Oulun eteläisessä tällä kertaa keskustan äänet hajoavat tai keskitetään, viimeksi alueelta läpi meni vain Haapaveden Antti Rantakangas (kesk.).

Kainuun hämmästyttävät viisi paikkaa vaakalaudalla

Kainuussa kiinnostavinta on seurata, kuinka äänten keskittäminen tällä kertaa onnistuu. Kainuu sai viime vaaleissa läpi eri puolueista hämmästyttävät viisi kansanedustajaa, kun esimerkiksi Koillismaa jäi kokonaan ilman.

Keskustan menestyessä kainuulaisten eduskuntapaikat ovat täpärällä omien listojen sisällä kokoomuksessa, SDP:ssa ja vasemmistoliitolla; esimerkiksi Merja Kyllösen (vas.) liki 8000 ääntä etsivät uutta kohdetta.

Lapissa SDP ja Kokoomus tiukoilla

Lapissa keskustan neljättä paikkaa vastaan taistelevat yhden kansanedustajan viime vaaleissa läpi saaneet perussuomalaiset, vasemmistoliitto, kokoomus ja pienimmällä kannatuksella kansanedustajan saanut SDP. Ensimmäisenä ainoan paikkansa keskustalle voivat menettää demarit ja kokoomus.

Ennustamisen vaikeudesta käy esimerkiksi tuore Talouselämän julkaisema uutinen, jossa em. Taloustutkimuksen laskelmien perusteella paikan menettäjäksi nimettiin ensin kokoomus ja korjauslaskelmien jälkeen SDP.

Lapista löytyy myös pohjoisen toistaiseksi ainoa vaaliliitto Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien välillä. Jos vaaliliitto olisi solmittu viime vaaleissa, se olisi ilmeisesti voittanut keskustalta yhden paikan.