1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisin isku

Toimittajat ilman rajoja paheksuu yrityksiä hyötyä Charlie Hebdosta – Ebayssa korkeita hintapyyntöjä

Lehti tulee tällä viikolla myyntiin useissa muissa maissa. Je suis Charlie -lauseesta on jo yritetty tehdä tavaramerkki, moittii lehdistönvapautta puolustava järjestö.

Pariisin isku
Charlie Hebdo lehti.
Bertrand Guay / Lehtikuva /AFP

Satiirilehti Charlie Hebdon tuoreimmasta numerosta on pyydetty jopa tuhansia euroja internethuutokauppa Ebayssa. Ranskalaisilta lehtikioskeilta nopeimmat saivat lehden tänään keskiviikkona kolmella eurolla. Ensimmäiset 700 000 kappaletta kolmen miljoonan painoksesta myytiin Ranskassa muutamassa tunnissa. Lehti tulee myöhemmin tällä viikolla myyntiin useissa muissa maissa.

Lehdistönvapautta puolustava Toimittajat ilman rajoja -järjestö paheksuu hyötymisyrityksiä.

– Tämä on kerta kaikkiaan sopimatonta, kommentoi järjestön johtaja Christophe Deloire huutokauppapyyntöjä.

Deloiren mukaan lauseesta "Je suis Charlie" eli Minä olen Charlie, on jo yritetty tehdä ulkomailla tavaramerkkiä. Alun perin lauseella puolustettiin sananvapautta ja osoitettiin solidaarisuutta terrori-iskun kohteeksi joutuneelle lehdelle niin mielenilmauksissa kuin sosiaalisessa mediassa.

Lehti on luvannut, että iskun jälkeistä numeroa painetaan kaikkiaan viisi miljoonaa kappaletta. Yleensä lehteä painetaan 60 000 kappaletta.

Islamistit hyökkäsivät lehden toimitukseen viikko sitten ja surmasivat 12 ihmistä. Lehti on julkaissut pilapiirroksia profeetta Muhammedista useaan otteeseen ja sen päätoimittaja oli saanut moneen otteeseen tappouhkauksia.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi