Charlie Hebdo ehtii Turkuun vasta ensi viikolla

Kiinnostus pilalehti Charlie Hebdon uusinta numeroa kohtaan on suurta myös Suomessa. Turun Sarjakuvakauppa on moninkertaistanut alkuperäisen tilauksensa kysynnän takia. Vielä tällä viikolla lehtiä ei kuitenkaan saada Ranskasta.

Pariisin isku
Asiakas kävelee ulos Turun Sarjakuvakaupasta.
Kalle Mäkelä / Yle

Turun Sarjakuvakaupassa on käynyt keskiviikkona kova kuhina. Ihmisiä kulkee ovesta hurjaa vauhtia ja liikkeen puhelin soi tauotta. Syynä äkilliseen suosioon on se, että pieni sarjakuvaliike on tiettävästi ainoa paikka Suomessa, josta voi tilata pilalehti Charlie Hebdon uusimman numeron.

Yksi ranskalaislehden perässä kauppaan saapuneista asiakkaista on Katriina Lallukka. Hän varasi heti viisi kappaletta uusinta numeroa.

– Lähetän lehden isälleni Tornioon. Hän oli lukenut, että tämä on ainoa paikka Suomessa, mistä sitä voi saada. Isäni keräilee sarjakuvia ja muita erikoislehtiä. Varasin viisi lehteä, jos niistä yksi riittäisi itsellekin.

Lehden kysyntä yllätti perinpohjaisesti

Sarjakuvakaupan kauppias Petteri Oja kertoo, että Charlie Hebdo -lehden uusimman numeron suosio yllätti hänet täysin. Keskiviikkona alkupäivästä varauslistaan oli raapustettu jo reilusti yli sata nimeä.

Ei siellä mikään kirjapaino pysty painamaan kolmea miljoonaa lehteä yhdessä illassa.

Petteri Oja

– Tänne oli aluksi tilattu 50 kappaletta kyseistä lehteä.Otin juuri ranskalaisen tuttuni kautta yhteyttä tukkuun, joka tätä lehteä välittää. Tilasimme sieltä 1 000 kappaletta lisää. Sitä en osaa sanoa, että milloin ne tulevat.

Kauppiaan mukaan lehden saapuminen Turkuun kestää ainakin ensi viikkoon. Alunperin lehtiä oli tarkoitus saada perjantaiksi Turkuun.

Ojan mukaan ongelmana on se, että Charlie Hebdo -lehden levikki on ollut normaalisti kymmeniätuhansia. Pariisin terrori-iskun jälkeen lehden uusimmasta numerosta on tullut haluttu keräilykappale jo ilmestyessään.

– Ei siellä mikään kirjapaino pysty painamaan kolmea miljoonaa lehteä yhdessä illassa. Sitä on pakko tehdä erissä.

Uusinta numeroa myydään netissä sadoilla dollareilla

Rahallista arvoa Petteri Ojan mukaan pilalehden uudella numerolla ei jatkossa ole. Siitä pitää huolen sen, että uusimman numeron painos tulee olemaan miljoonia.

– Tällä hetkellä lehdestä maksetaan nettihuutokaupoissa satoja dollareita, koska sitä ei saa mistään. Mutta eihän se lehti sitten enää ole harvinaisuus, jos sitä painetaan niin paljon kuin on kysyntää.

Oja myös huomauttaa, että symboleja ja pyhiä arvoja vastustava Charlie Hebdo -lehti on terrori-iskun jälkeen noussut itse sananvapauden symboliksi.

– Lehtihän ei ollut aiemmin mitenkään supersuosittu. Nyt uusinta numeroa, jonka kannessa on Muhammed, on jaettu tiedotusvälineissä ennätysmäärä ympäri maailman. Sitä nämä terroristit eivät varmasti olisi halunneet.