1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Denguekuume on yhä yleisempi tuliainen – kotoiset karkotteet toimisivat maailmallakin

Denguekuumeeseen sairastuu maailmassa vuosittain jopa yli 100 miljoonaa ihmistä. Suomalaisten matkailijoiden tapauksista vain osa pääsee diagnoosiin saakka ja valtaosa sairastanee sen tautia tunnistamatta. Jos haluaa jättää tämän tuliaisen tuomatta, kannattaa pakata mukaan kotoisesta marjametsästä tutut hyönteiskarkotteet, neuvoo infektiolääkäri.

Kotimaan uutiset
Mies päästää muovirasiasta moskiittoja ilmaan
Mies päästää muovirasiasta hyttysiä ilmaan favelassa, Rio de Janeirossa, Brasiliassa 24. syyskuuta. Tuhoa dengue -projektissa laboratorio vapautti 10 000 hyttystä, jotka oli tartutettu denguekuumetta estävällä bakteerilla.Epa / Antonio Lacerda

Suomessa todetaan vuosittain korkeintaan satakunta denguekuumetapausta. Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä niitä on vuodessa 1–5. Kehitys ei noudattele matkustamisinnon nousua. Infektiolääkäri Marko Rahkonen pitää selityksenä alidiagnosointia:

– Taudinkuva vaihtelee: osa on niin lieväoireisia, etteivät he edes hakeudu hoitoon. Vain hankalimmat päätyvät diagnoosivaiheeseen.

Rahkonen uskoo monen sairastavan matkalla napatun denguekuumetaudin jonakin muuna. Oireiltaan tauti muistuttaa kausi-influenssaa, tosin ilman hengitystieoireita: siihen voi kuulua esimerkiksi korkeaa kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja.

Dengue myös hoituu usein kotona. Jos kuvaan kuuluu pahoja vatsaoireita tai potilas on päässyt kuivumaan, voi joutua munuaisvaurioiden välttämiseksi viettämään jonkin aikaa tiputuksessa.

Epidemioita viime vuosina Euroopassakin

Dengue tuodaanterveyskirjaston mukaan (siirryt toiseen palveluun)yleensä trooppisilta alueilta, esimerkiksi Thaimaasta tai Etelä-Amerikasta. Tällä vuosikymmenellä epidemioita on kuitenkin ollut jo sekä Etelä-Ranskassa, Kroatiassa että Madeiralla.

Kuumetta levittävät hyttyset. Ihmisestä ihmiseen se ei tartu. Infektiolääkäri Marko Rahkonen muistuttaakin, että suojautuminen hyönteisten matkalla on olennaista taudin välttelyssä.

Dengue-kuumeen levittäjä
YLE

– Niiltä on helppo suojautua: muistaa riittävän peittävän vaatetuksen ja karkotteet. Aamuvarhaisella ja iltahämärässä pitää varoa erityisesti, mutta piston voi saada päiväsaikaankin.

Rahkonen sanoo, ettei erityisempiä karkotteita tarvitse pakata mukaan, vaan kotimaassa käytössä olevat aineet kelpaavat myös lämpimämpien seutujen hyttysten häätöön.

Lue seuraavaksi