Hyppää sisältöön

Jyväskylän kirjastopuukotus: päätekijälle ehdollista vankeutta

Jyväskylän kirjastopuukotuksesta on tänään annettu tuomiot Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Äärioikeisto Suomessa -tilaisuuteen tunkeutunut ja yhtä järjestäjää puukottanut mies tuomittiin 1,5 vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Pääepäilty Jyväskylän käräjäoikeudessa. Kuva: Yle Keski-Suomi

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Jyväskylän kirjastopuukotuksen päätekijän puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen ja useiden tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin. Syyttäjä oli vaatinut hänelle vähintään noin kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Muut syytetyt tuomittiin sakkorangaistuksiin.

Toinen tilaisuuteen hyökänneistä henkilöistä selvisi sakoilla, koska ei osallistunut väkivaltaan, vaikka tiesi päätekijän aikeista.

Tilaisuudessa teleskooppipamppua käyttänyt mies selvisi niin ikään sakoilla.

Syyttäjä vaati kovempia tuomioita

Välikohtaustapahtui tammikuussa 2013 Jyväskylän kaupunginkirjastolla, missä järjestettiin Äärioikeisto Suomessa -kirjaan liittyvä keskustelutilaisuus. Sisään pyrki väkivalloin kolme miestä ja kahakka kilpistyi lopulta puukotukseen.

Puukotuksesta tuomittu päätekijä oli osallisena myös Oulussa vuonna 2012 tapahtuneessa pippurisumuteiskussa. Hän pakoili poliisia kirjastopuukotuksen jälkeen vajaat kaksi vuotta, mutta jäi lopulta kiinnipoliisin toisen tehtävänyhteydessä.

Kaikkiaan syytettyinä käräjäoikeudessa oli neljä miestä, jotka kukin olivat myös asianomistajina.

Haastehakemuksessa oli 11 syytekohtaa, muun muassa pahoinpitelyjä ja poliittisten toimintavapauksien estämisen yritys. Syyttäjä vaati rikoksista kovempia tuomioita, kuin mihin käräjäoikeus syytetyt lopulta tuomitsi.