1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näsilinnasta kuoriutuu pressujen alta Museo Milavida

Näsilinna avautuu entiseen loistoonsa museona ja samalla sen nimi palautetaan entiselleen. Tamperelaismuseon ensimmänen päänäyttely kertoo Milavidan traagisesta historiasta.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Näsilinna on peruskorjattu täysin, ja se on palautettu rappiotilasta entiseen loistoonsa nimeä myöten. Museo Milavidaksi nimensä muuttava palatsi avaa ovensa ravintolavieraille keväällä, ja museokierrokselle pääsee ensi kesästä lähtien.

Paltsin alkuperäinen nimi oli Milavida, mutta sen kummempaa selitystä nimelle ei museonjohtaja Marjo-Riitta Saloniemi osaa antaa.

– Milavida-nimen selityksiä on monia, ja jokainen on yhtä epämääräinen, sanoo Saloniemi.

Myös alempana rinteessä sijaitsevaa vaatimattomampaa puurakennusta kutsuttiin Milavidaksi. Nyt kuitenkin sen kauniimpi sisar tarjoilee palan tamperelaista historiaa kahdella vaihtuvalla näyttelyllä ja ravintolapalveluilla.

Milavidassa ehti asua vain leikki-ikäisiä lapsia palvelusväkineen

Museo Milavidan ensimmäinen päänäyttely avaa linnan rakentaneen von Nottbeckien suvun vaiheita Tampereella ääni- ja kuvatekniikkaa yhdistäen. Suvun tarina on tunnetusti traaginen.

Perheen äiti kuoli kesken linnan rakentamisen synnytykseen, ja isä menehtyi vuotta myöhemmin leikkauksessa. Loistokasta asuinpalatsia asuttivat lopulta vain perheen pienet lapset ja palveluskunta parin vuoden ajan.

Näyttelyssä kävijä voi tutustua von Nottbeckien perheen elämään hyvinkin tarkasti, sillä museossa voi selailla perhealbumeita tai lukea vanhoja kirjeitä.

"Tampere on Suomen museopääkaupunki"

Tampereen kaupunki osti Näsinkallion huipulla olevan Milavidan 1905. Palatsin nimi muutettiin Näsilinnaksi ja rakennuksessa avattiin Hämeen museo. Rakennus jäi tyhjilleen, kun Tampereen museot keskitettiin Vapriikkiin.

Vuodesta 1998 lähtien suljettuna ollut palatsi on ehtinyt rapistua pahasti ja osittain unohtuakin Näsinkallion huipulle.

Toimialajohtaja Toimi Jaatinen pitää Tamperetta Suomen museopääkaupunkina, ja Tampereella tapahtuvia museoiden sulkeutumisia vain väliaikaisina takaiskuina.

– Tietysti Näsilinnan 17 vuoden kiinniolo oli pitkä. Mutta onneksi sekin on nyt korjattu, sanoo Jaatinen.