1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Karavaanarin talvipesä on rauhan tyyssija

Talvinen asuntovaunuharrastus ei välttämättä liity hiihtokeskuksiin – myös leirintäalueilla on talvisin vaunuissa vapaa-aikaansa viettäviä. Yksi heistä on Markku Partanen.

Kuva: Niko Mannonen / Yle

Päällisin puolin Nallikarin leirintäalue nukkuu talviunta, mutta lumisella asuntovaunualueella on elämää. Oulun Alppilassa asuva Markku Partanen  on tullut suoraan töiden jälkeen vaunulle. Hän napsauttaa sähkötolpasta virrat päälle ja pistää asuntovaunun lämpiämään. Vaunu on sopivasti viikonlopuksi lämmin.

– Avovaimon kanssa tulemme viettämään tänne viikonloppua. Asun tuossa aika lähellä ja tätä on mukava pitää tavallaan kesämökkinä. Yksitoista kuukautta menee tässä kausipaikalla ja sitten heinäkuussa reissataan ympäri Suomea.

Kausipaikoilla on väkeä

Leirintäalueen talvi on toki hiljaisempaa kuin kesäsesonki, mutta alueella on 175 matkailuajoneuvopaikkaa, joista reilu kolmannes on varattuna myös talvisin. Nallikarin leirintäalueella on vaunun omistajia ympäri Pohjois-Suomea. Hetkeksi pysähtyviä ohikulkumatkalla olevia karavaanareita vaunupaikoille ilmestyy yleensä vasta myöhemmin kevättalvella.

Useat asuntovaunun omistajat ovat tuoneet vaununsa leirintäalueelle talveksi säilytykseen ja pitävät paikkaa vapaa-ajan tukikohtana. Vaunuissa asustelee myös reissutyöläisiä, kokoaikaisia asukkaita leirintäalueen toimisto ei tilastoi, vaikka niitäkin asukkaiden mukaan on.

Nallikarin talviasukkaat hakevat vaunuelämästä lähinnä rauhaa. Vapaa-ajan vietto painottuu pääosin leppoisaan ulkoiluun lähialueilla. Myös Markku Partanen arvostaa vaunuelämän helppoutta, tänä talvena on ollut lähinnä lumitöitä.

– Etu on, että tämä on lähellä ja tässä on oma rauha ja alue on mielenkiintoinen.