Hyppää sisältöön

UM: Suomalaiset luulevat, että maailma on todellista synkempi

Ulkoministeriön mukaan kolme neljästä uskoo, että köyhyys on lisääntynyt maailmassa vuoden 1990 jälkeen. Köyhien osuus maailman väestöstä on todellisuudessa puolittunut neljännesvuosisadassa, ministeriö toteaa.

Lapsia paraatissa Kapkaupungissa 1. tammikuuta. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Ulkoministeriön mukaan suomalaisten käsitys maailman köyhyydestä on todellisuutta synkempi. Ministeriö kertoo tiedotteessaan, että noin kolme neljästä suomalaisesta eli 76 prosenttia suomalaisista uskoo köyhyyden lisääntyneen maailmassa vuoden 1990 jälkeen.

Asia käy ilmi kyselystä, jonka ulkoministeriö on teettänyt Taloustutkimuksella. Kyselyyn vastasi joulukuun loppupuoliskolla tuhat suomalaista, ja sen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Ulkoministeriö toteaa, että todellisuudessa köyhien osuus maailman väestöstä on puolittunut 25:n viime vuoden aikana.

Ministeriön mukaan useampi kuin neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että alle puolet kehitysmaiden lapsista käy koulua. Peruskoulun aloittaa todellisuudessa yli 90 prosenttia lapsista. Eniten koulunkäynti on lisääntynyt Afrikassa, jossa osuus on kasvanut lähes 20 prosenttiyksikköä vuoden 2000 jälkeen, tiedotteessa kerrotaan.

Sataa ensiluokkalaista poikaa kohti koulua käy 95 tyttöä. Sukupuolten välisessä tasa-arvossa on koulutuksessa edistytty näin ollen merkittävästi, ministeriö katsoo. Tämän tietää kaksi suomalaista sadasta.

Yhtä harva eli kaksi prosenttia vastaajista tietää, että yli 90 prosentilla naisista on käytössään tai mahdollisuus käyttää tehokasta ehkäisymenetelmää. Kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo, että kunnia ja vastuu kehityksestä kuuluvat kehitysmaille itselleen, mutta Suomi on osaltaan tukenut edistystä.

.
.