1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haluaisitko olohuoneeseesi teatteriesityksen?

Helsingissä alkaa helmikuussa teatterifestivaali, jossa näytökset järjestetään ihmisten kodeissa. Omaa olohuonettaan voi tarjota näyttämöksi kuka tahansa.

Kuva: Yle

Kotiteatterifestivaali järjestetään 23.2. - 1.3. Viikon mittaisen festivaalin ohjelmisto koostuu pääosin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden ja muiden näyttelijöiden esittämistä monologeista.

Festivaalin takana on Yhteismaa-yhdistys, jonka muita hankkeita ovat  muun muassa Illallinen Helsingin taivaan alla -ruokatapahtuma ja naapuriapua tarjoava verkkopalvelu Nappi Naapuri.

Omaa kämppäänsä voi tarjota näyttämöksi kuka tahansa. Tilarajoitusta ei oikeastaan ole.

– Sanotaan, että jos kymmenen ihmistä saa mahtumaan, niin ihan hyvä, sanoo Jaakko Blomberg Yhteismaasta.

Kodeissa on tilaa taiteelle

Yhteismaa on tuonut taidetta koteihin aiemminkin. Olohuonenäyttely teki ihmisten kodeista väliaikaisia taidegallerioita. Samaa ajatusta on Kotiteatterifestivaalissa, joka tuo julkista toimintaa yksityiseksi miellettyyn tilaan,

– Tässä on ajatuksena hieman hämärtää rajaa yksityisen ja julkisen välillä.  Meillä on aika paljon tilaa kodeissa, jota voi käyttää paljon muuhunkin kuin asumiseen, Blomberg kertoo.

Festivaali luo mahdollisuuksia myös näyttelijälle.

– Se luo aivan erilaisen tunnelman, kun on olohuoneen kaltainen intiimi ympäristö. Ja näin teatteriesityksen voi laittaa pystyyn ilman tilavuokriakin, Blomberg päättää.