Musliminuorten värväysyritys Vaasassa hämmentää

Vaasan islamilaisen yhteisön puheenjohtaja ei usko terroristijärjestö Isisin värvänneen nuoria Vaasassa. Hänen mukaansa yhteisön sisältä ei ole tullut mitään viestiä värväyksestä. Myös suojelupoliisi pitää suoraa värväystä poikkeuksellisena menettelynä. Vaasan aikuiskoulutuskeskuksen koulutuspäällikkö Juha Tuomikoski kertoi poliisille nuorten muslimimiesten värväysyrityksestä viime syksynä.

Kotimaa
Muslimiyhteisön puheenjohtaja kaupassaan Vaasassa
Vaasan muslimiyhteisön puheenjohtaja ei usko Isisin värväreiden käyneen VaasassaMirva Korpela / Yle

Terroristijärjestö Isisin väitetty värväystoiminta kummastuttaa Vaasan muslimiyhteisön puheenjohtajaa. Hän ei jaksa uskoa, että se on totta.

– Minä en usko. Jos ajattelee sitä, mitä olisi tapahtunut, niin tiedän, että se ei ole totta, sanoo Nabil Salem.

Vaasalaiset nuoret muslimimiehet kohtasivat Juha Tuomikosken kertoman mukaan kotiovellaan viime syksynä Isisin värvärit. Tuomikoski kertoi tapahtuneesta rikospoliisille. Tieto on edelleen välitetty suojelupoliisille.

– Suomessa suora värväys on täysin satunnaista, poikkeuksellista, mutta ei sitä voi poiskaan sulkea, sanoo Tuomas Portaankorva suojelupoliisista.

Hänen mukaansa Isisin järjestelmällinen propaganda tapahtuu ulkomaisilla nettisivuilla. Suomessa tiedossa on vain satunnaisia suoria yhteydenottoja. Suomesta Syyriaan lähteneitä on yli viisikymmentä.

– He eivät tokikaan kaikki ole lähteneet taistelijoiksi. Luvussa on mukana nekin, jotka ovat menneet sinne mm. avustustoimintaan, korostaa Tuomas Portaankorva.

Vaasan muslimiyhteisö ei pidä Isis-järjestöstä

Vaasassa on arviolta parituhatta muslimia. Puheenjohtajalle yhteisön sisältä ei ole tullut tietoja värväyksestä. Silti puheet värväysyrityksestä huolettavat yhteisön jäseniä.

– Ihmiset eivät pidä Isis-järjestöstä eivätkä siitä, että ne olisivat Vaasassa. Mutta minä en usko, että ne on läsnä Suomessa tai Vaasassa, sanoo Nabil Salem.

Hänen mukaansa yhteisö on rauhallinen, tavallinen ja Vaasassa on ollut hyvä elää ja olla. Ongelmia ei ole kohdattu. Muslimit kokoontuvat perjantaisin moskeijassa ja paikalle tulee satakunta ihmistä. Lauantaina ja sunnuntaina opiskellaan arabian kieltä ja koraanin tekstejä.

Muslimiyhteisön puheenjohtaja torjuu Isisin progadandan islamin vastaisena. Myös järjestön toiminta saa selväsanaisen tuomion.

–Se on väärin. Islam ei sano niin kuin he. Se ei ole islamin uskontoa. Heidän mukaansa ei pidä lähteä, sanoo Nabil Salem.