AirAsia-hylystä ei enää epäilystäkään – kuva

Singaporen puolustusministeri julkaisi eittämättömät todisteet Facebook-sivullaan.

Ulkomaat
Indonesia airasia lentoturma.
EPA/BASARNAS

Verkossa julkaistujen vedenalaisten kuvien perusteella on täysin varmaa, että lentoyhtiö AirAsian kone makaa Jaavanmeren pohjassa. Singaporen puolustusministeri Ng Eng Hen julkaisi Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa ylläolevan kuvan, jossa merenpohjan romusta erottuu selvästi AirAsia-lentokoneiden kylkeen koristeltu mainoslause.

Puolustusministeri kertoi keskiviikkona, että Singaporen laivaston alus on paikallistanut rungon, ja että siitä on otettu kuvia kauko-ohjattavalla sukelluslaitteella.

AirAsian lentokoneiden runkoihin on tyylitelty mainoslause "Now Everyone Can Fly" (nyt kuka vain voi lentää). Kuvia lentoyhtiön koneista on esimerkiksi AirAsian omalla esittelyvideolla (siirryt toiseen palveluun), noin minuutin kohdalla.

Merenpohjan löytö on noin 30-metrinen osa lentokoneen runkoa, jossa toinen siipi on yhä kiinni. Aiemmin etsintäpartiot ovat havainneet useita kymmeniä ruumiita sekä irtoromua, mutta itse hylkyä oli etsitty yli kaksi viikkoa.

Joulukuun lopussa pudonneessa lentokoneessa oli 162 ihmistä. Turmassa ei ollut eloonjääneitä. Hylynlöytyminen herättää omaisten toiveita sen suhteen, että suurin osa uhreista löytyy. Valtaosa kuolleista lienee edelleen hylyn sisässä.

Indonesia airasia lentoturma.
Lentokoneen hylky löytyi noin kahden kilometrin päästä paikasta, jossa aiemmin havaittiin koneen pyrstö. Toistaiseksi ei ole varmuutta, että loput lentoturman uhrit löytyisivät hylyn sisästä.EPA/BASARNAS

Airbus 320-200 -mallin lentokone oli lyhyellä lennolla Indonesian Surabayasta Singaporeen. Koneen pudotessa oli rajuilma, ja vaikeat sääolot ovat hidastaneet myös onnettomuuden jälkeisiä etsintöjä. Niihin ovat osallistuneet lisäksi yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset merialukset.

Indonesian johtamassa lentoturmatutkinnassa avustavat puolestaan Ranskan ja Yhdysvaltain asiantuntijat.

Myös AirAsia-lentoyhtiö on osaltaan vahvistanut hylyn viimein löytyneen.

– Toivon mukaan kaikki vieraamme ovat siellä, AirAsian johtaja Tony Fernandes kirjoittaa Twitter-tilillään.

Sukeltajat lähetetään hylylle torstaina, kertoo Indonesian etsintäoperaation johtaja Bambang Soelistyo.

– Jos sukeltajilla on hankaluuksia, seuraava askel on rungon ja siiven nostaminen, hän sanoo.

Soelistyon mukaan keskiviikkona havaittiin kaksi ruumista. Täten merestä on tähän mennessä nostettu kaikkiaan 50 lentoturman uhria.

Vain mustat laatikot voivat antaa lopullisia vastauksia siihen, mitä lennolla todella tapahtui. Jo löydetyt mustat laatikot sisältävät muun muassa tiedot lentokoneen kulkemista nopeuksista, tarkasta suunnasta, radioliikenteestä ja ohjaamon äänistä.

Lähteet: AP, AFP