Koe uusi yle.fi

Oman sähkön tuottaminen helpottuu – "Sitten painetaan nappia ja investoidaan"

Sähkön pienimuotoiseen tuotantoon on luvassa helpotuksia. Torstaina hallitukselle annettavassa lakiesityksessä nostetaan verovapaan sähköntuotannon rajaa. Muutoksen toivotaan avittavan erityisesti aurinkovoiman pienimuotoista tuotantoa.

Kotimaa
Aurinkopaneeli odottaa asennusta Helsingin Energian tiloissa.
Yle

Sähkön pienimuotoinen tuotanto omaan käyttöön saattaa helpottua jo tänä keväänä. Hallitus saa torstaina eteensä lakiesityksen, joka sallisi verovapauden nykyistä tehokkaimmille voimalaitoksille.

Lakiesityksen lopullista sisältöä ei vielä tiedetä, mutta lausuntokierroksella marraskuussa lakimuutoksiksi ehdotettiin verovapauden rajan nostamista 50 kilovolttiampeerin (kVA) tehosta 100 kvA:iin. Tätäkin tehokkaammat voimalaitokset saisivat verovapauden, jos niiden vuosituotanto jäisi alle 800 megawattitunnin (MWh).

Toivotaan piristysruisketta aurinkovoimalle

Nykyinen 50 kilovolttiampeerin (kVA) raja riittää omakotitaloasujille, mutta esimerkiksi teollisuuskiinteistöille se on yleensä liian matala. Niinpä moni on lykännyt suunnitelmiaan oman aurinkovoimalan rakentamisesta, kerrotaan Lähienergialiitosta.

Lakimuutoksesta toivotaankin piristysruisketta erityisesti aurinkovoimalle. Toistaiseksi pienimuotoinen, omaan käyttöön tarkoitettu sähköntuotanto on Suomessa kohtalaisen vähäistä.

– Kyllä sitä syntyy, mutta sitä syntyy hitaasti ja se on riippuvaista teknologian kehityksestä, esimerkiksi siitä, miten aurinkovoimateknologia kehittyy, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Riku Huttunen.

Aurinkovoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on alle promillen.

"Sitten painettaisiin vihreää nappia"

Järvenpääläinen yrittäjä Pekka Kankaansyrjä on haaveillut aurinkovoimasta jo muutaman vuoden. Tarkoituksena olisi asentaa jätepuristimia valmistavan yrityksen katolle aurinkopaneelit, joilla voitaisiin kattaa rakennuksen lämmöntarve.

Viime syksynä hän sai aurinkopaneelivalmistajalta tarjouksen. Hankkeessa oli vain yksi mutka: Kankaansyrjän kaavailema voimalaitos olisi teholtaan 75 kilovolttiampeeria (kVA), enemmän kuin nykyinen verovapauden raja, 50 kVA. Hanke jäi kesken.

– Kannattavuusarviossa mennään 15 vuoden tietämille, että investointi olisi maksanut itsensä takaisin. Nykyisellä verotuksella tämä ei toteudu.

Jos lakimuutokset tehdään ja voimalaitosten verovapaa tuotanto helpottuu, aikoo myös Kankaansyrjä asennuttaa katolleen paneelit.

– Silloin luultavasti painettaisiin vihreää nappia ja investoitaisiin se.

Korjattu 15.1. klo 17.15: Toisen haastateltavan sukunimi on Kankaansyrjä, ei Kankaanperä kuten jutussa aiemmin luki

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kotimaiset elokuvat

Armomurhaajassa periaatteen miehet maksavat kalliisti härkäpäisyydestään

Minibudjetilla tehty tyly suomalaistrilleri kerää suitsutusta maailmalla

Kulttuuri

Tuntuuko, että suomalaisissa elokuvissa on aina samat naamat? Yle selvitti, kenellä on eniten rooleja

Matti Onnismaa

Harva tunnistaa 2010-luvun käytetyintä näyttelijää – Matti Onnismaa on sivuroolien kuningas

Susi

"Karjaisin kovaa ja ajattelin, että siitä ne lähtevät karkuun. Niin ei käynyt."

Katso video: Sudet tulivat vain muutamien metrien päähän työmiehestä Ruokolahdella