Turkissa Charlie Hebdo, Twitter ja Facebook sensuurin kourissa

Turkin viranomaiset uhkasivat Twitterin ja Facebookin estolla Syyriaan liittyvän tietovuodon takia. Charlie Hebdon etusivun julkaisseille nettisivustoille pääsy on estetty tuomioistuimen päätöksellä.

Turkissa internetiä valvovat viranomaiset ovat urakoineet toden teolla keskiviikon mittaan. Ensin tuli tieto, jonka mukaan sekä Twitteriä että Facebookia uhkasi esto, ellei palveluista poisteta aineistoa, joka käsittelee Syyrian kapinallisten ja Turkin tiedustelupalvelun suhteita. 

Keskiviikkona tuli myös ilmoitus, jonka mukaan paikallinen tuomioistuin oli päättänyt laittaa eston nettisivuille, joissa näkyy Charlie Hebdo -lehden etusivu. Etusivulla on kuva profeetta Muhammedista. Sensuuripäätös perustuu Kaakkois-Turkissa Diyarbakirissa toimivan tuomioistuimen päätökseen. Paikallinen asianajaja oli kääntynyt tuomioistuimen puoleen.

Muun muassa turkkilainen Cumhuriyet-lehti julkaisi tämänpäiväisessä paperiversiossaan kuvia uusimmasta Charlie Hebdosta. Joidenkin muslimien parissa erityistä pahennusta herättänyt kansikuva profeetta Muhammedista näkyi vain mustavalkoisena lehden sisäsivuilla. Lehden jakelu viivästyi aamulla, kun poliisit tutkivat lehtiä kuljettavia kuorma-autoja. Turkin poliisi on tehostanut lehden toimituksen vartiointia, ja toimituksen edustalla näkyi päivällä panssariajoneuvo.

Twitter ja Facebook uhattiin sulkea

Turkissa on viime vuosina kiristetty netin sääntelyä merkittävästi ja valtuuksia myös käytetään. Ennen Charlie Hebdo -ratkaisua Turkissa puututtiin tietoihin maan tiedustelupalvelun ja Syyrian kapinallisten suhteista. Eilen muun muassa Twitterin kautta alkoi levitä uusia tietoja vuosi sitten sattuneesta välikohtauksesta, jossa paikallinen poliisi pysäytti kaksi Syyriaan matkalla ollutta rekkaa Etelä-Turkissa. Netissä on liikkunut tapaukseen liittyviä tutkintapöytäkirjoja.

Turkkilaisrekat eivät olleet avustuskuljetuksia, vaan Turkin tiedustelupalvelu MIT kuljetti ilmeisesti niissä jotain aivan muuta. Twitterin ja Facebookin kautta levinneiden tietojen mukaan rekoissa kuljetettiin aseita Syyriaan. Julkisuudessa on epäilty, että aseet olivat matkalla jollekin Syyrian islamistiryhmistä.

Rekkakiistasta raportointi kiellettyä

Poliisin ja tiedustelupalvelun rekkakiista herätti viime vuonna suurta huomiota. Turkkilaisia tiedotusvälineitä kiellettiin kuitenkin tuomiostuimen päätöksellä  raportoimasta asiasta.

Turkkilaisten tiedotusvälineiden mukaan Twitter on taipunut Turkin painostukseen ja estänyt turkkilaisilta pääsyyn twiitteihin, jossa oli asiaan liittyvää aineistoa. Jotkut tiedotusvälineet Turkissa ovat ilmeisesti käytännössä rikkoneet aiempaa raportointikieltoa. Myös alkuperäiset asiakirjat löytyvät internetistä, tosin ilmeisesti turkkilaiset käyttäjät eivät pääse niihin käsiksi.