Venäjä empii uudistusten edessä

Moskovassa järjestetään parhaillaan Venäjän Davosiksi kutsuttu Gaidar-talousseminaari. Seminaarin asiantuntijat patistavat Venäjää uudistamaan talouden rakenteitaan. Maa kuitenkin empii suuria rakenteellisia uudistuksia. Tässä kolmen asiantuntijan näkemys Venäjän tilasta.

talous
Venäjän talousministeri Aleksei Kudrin puhuu lehdistötilaisuudessa.
Venäjän talousministeri Aleksei Kudrin puhui lehdistötilaisuudessa vieraillessaan Italiassa kesäkuussa 2011.Mario De Renzis / EPA

Aleksei Uljukajev Venäjän talouskehitysministeri

Venäjä selviää talousvaikeuksista tiukan talouskurin ansiosta. Maa kiristää vyötään ja valtion menoja leikataan tasaisesti, 10 prosenttia. Vain puolustusmenot pysyvät ennallaan. Uljukajev sanoo, että raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan jyrkästä laskusta ei kannata huolestua. Ministeri arvioi, että hinta nousee vähitellen, muutaman vuoden kuluessa. Talouskehitysministeri sanoo, että Venäjän valtion varat riittävät talouden tukemiseen kolmeksi vuodeksi, minkä jälkeen hänen käsityksensä mukaan raakaöljyn hinta alkaa jälleen nousta.

German Gref Venäjän suurimman valtiollisen pankin, Sberbankin johtaja

Venäjän talousvaikeuksien taustalla on useita syitä. Geopoliittinen tilanne ja pakotteet koettelevat Venäjän taloutta. Tämä heijastuu siten, että elinkustannukset ovat nousseet Venäjällä. Kukaan ei tiedä, mitä raakaöljyn hinnalle tapahtuu. Se voi nousta puolen vuoden kuluessa tai vasta useiden vuosien kuluttua. Gref patistaa maan poliittista johtoa rakenteiden uudistamiseen. Venäjä on päättänyt, että veroja ei koroteta seuraavan kolmen vuoden aikana, joten Gref on huolissaan siitä, miten valtio saa varansa kokoon. Hän aloittaisi julkisen sektorin uudistamisen välittömästi, mutta tehtävä voi olla vaikea, koska julkinen sektori on tärkeä työllistäjä Venäjällä. Grefin mielestä lännen Venäjälle asettamat pakotteet eivät ole johtaneet mihinkään, koska Venäjän ongelmat ovat maan sisäisiä.

Aleksei Kudrin Venäjän entinen valtiovarainministeri

Kudrin muistuttaa, että Venäjä on paljon paremmin varautunut nykyiseen taantumaan kuin vuoden 2008 talouskriisiin. Maalla on vauraat rahastot, joita johto on käyttänyt talouden elvyttämiseen. Kudrinin mielestä Venäjällä pohditaan liikaa sitä, kuinka pitkäksi aikaa maan varat riittävät. Tosin Kudrinikin haluaisi tietää, kuinka paljon Venäjällä on varoja, joita se aikoo käyttää maan talouden tukemiseen. Venäjän keskuspankki on tukenut tuntuvasti ruplaa, mutta julkisesti ei ole kerrottu, mikä on pankin avokätisyyden yläraja. Kudrininkin mielestä Venäjällä pitäisi pohtia, miten maan taloutta uudistetaan. Hänen mielestään venäläinen keskustelu painottuu vaikeuksista selviytymiseen, eikä tilannetta nähdä mahdollisuutena uuteen.