Hyppää sisältöön

Kysely: Guggenheim rakennettava yksityisrahalla

Helsinkiläispäättäjien epäluulo Guggenheimin taidemuseohanketta kohtaan on kasvanut. Yle Uutisten kyselyssä yhä useampi Helsingin kaupunginvaltuutetuista suostuu taidemuseon rakentamiseen vain yksityisrahalla.

Helsinkiläispäättäjät istuvat yhä tiukemmin helsinkiläisten verokirstun päällä, puolueesta riippumatta. Vain harva kannattaa taidemuseon rakentamista varauksetta nykyisessä taloustilanteessa.

Vielä muutama vuosi sitten moni valtuutetuista kuulosteli museoehdotusta avoimin mielin. Nyt yhä useampi haluaa jäädyttää julkisen rahoituksen museolta kokonaan.

Helsingin rahojen käyttö on vakava asia.

Matti Enroth, Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok)

Fatbardhe Hetemaj oli täydellinen tuppisuu Helsingin kaupunginvaltuustossa tänä vuonna. Kuva: Yle

Myös suurimmassa puolueessa kokoomuksessa varauksetta hankkeesta innostuneita on vain muutama. Guggenheimin vastustajiin on liittynyt myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj.                                               

– Tässä taloudellisessa tilanteessa, jos Guggenheim jää Helsingin kaupungin ja valtion kustannettavaksi, ylläpitokustannukset ynnä muut, niin en suhtaudu suopeasti Guggenheimiin. Pelkästään julkisella rahalla Guggenheimia ei kannata rakentaa. Ennen oli aika toinen. Suhtauduin lähtökohtaisesti todella positiivisesti Guggenheimiin, mutta... omakin kantani on hieman muuttunut enemmän kieltäväksi.

Jos taidemuseo on hyvä bisnes, miksei Guggenheim toteuta sitä Helsinkiin itse, omilla rahoillaan?

Harry "Bogo" Bogolomoff, Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok)

Keskusta on Helsingissä pienpuolue kolmella valtuutetullaan. Keskustassa suhtautuminen Guggenheimin museoon on muihin nähden vielä melko toiveikas ja rahoitukseen toivotaan edelleen kaupungin, valtion ja yksityisten tahojen yhteistä mallia. Tätä mieltä on myös yksi kolmesta keskustalaisesta kaupunginvaltuutetusta, kaupunkihistorioitsija Laura Kolbe.

Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe. Kuva: Yle

– Kannattaa muistaa, että kulttuurirakennukset ja julkinen rakentaminen Helsingissä on aika pitkäkestoista. Kysymys on prosesseista, jotka voivat viedä vuosia ja vuosikymmeniä. Maailma on avoin eri tavalla ja kyllähän sen täytyy näkyä kunnallisessa ja paikallisessa toiminnassa ja rakentamisessa. Itse olen ainakin avoimin mielin tässä vaiheessa.

Guggenheim-säätiö ei ole ollut avoin yksityisten rahoitustahojen suhteen.

Terhi Peltokorpi, Helsingin kaupunginvaltuutettu (kesk)

Kokoomuksen Hetemaj näkisi Guggenheimin rahoittajissa mieluusti ulkomaisia sijoittajia.

– Maailmassahan on multimiljonäärejä ja ihmisiä, jotka haluaa sijoittaa hulluihinkin hankkeisiin. Me voitaisiin kyllä ihan hyvin lähteä kisailemaan siitä, että saataisiin Suomeen enemmän ihmisiä sijoittamaan ja laittamaan rahaa Helsingin ja koko Suomen hyväksi. Se vaatii kyllä sitten työtä.

Kyselyyn vastasi 68, 85:stä Helsingin valtuutetusta.

Artikkelia on muutettu julkaisun jälkeen. Artikkeliin on lisätty vaemmistoliiton luvut, jotka puuttuivat inhimillisen erehdyksen vuoksi. Myös grafiikkoja ja alustavat luvut on tarkennettu.

.
.