1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Noloudet nujertavat Espanjan hovia – huolena isyystesti

Juan Carlosilla olisi väitteen mukaan ollut toinen nainen samaan aikaan, kun hän oli naimisissa kuningatar Sofian kanssa. Vaikka avioton esikoinen olisi totta, se ei sekoittaisi perimysjärjestystä.

Kuningas Juan Carlos kuvattuna Madridissa 13. kesäkuuta 2014. Kuva: Javier Lion / EPA

Espanjan korkein oikeus on lähettämässä kuningashuoneen Juan Carlosin mahdollisesti isyyskokeisiin. 77-vuotias Juan Carlos luopui kruunusta viime kesäkuussa eikä siten ole enää entiseen tapaan suojassa rikossyytteiltä ja siviilikanteilta.

Belgialainen kotiäiti Ingrid Jeanne Sartiau sanoo olevansa entisen kuninkaan tytär. Belgialaisen mukaan hänen äidillään ja Juan Carlosilla oli suhde, joka päättyi hänen syntymävuonnaan 1966. Tuleva kuningas ja kuningatar Sofia avioituivat 1962.

Sartiaun mukaan hänen äitinsä paljasti isän henkilöllisyyden hänelle kuninkaan televisioesiintymisen aikana, sanoen "tuo mies on sinun isäsi".

– Kukaan ei voi kiistää, että hän piti paljon naisista, kommentoi Juan Carlosin virallisen elämäkerran kirjoittanut Cesar de la Lama.

Juan Carlos voidaan määrätä isyystestiin, jos belgialaisnaisen tarinaa tukemaan on riittävästi todisteita. Korkein oikeus päätti kanteen tutkimisesta keskiviikkona.

Monet skandaalit ovat viime vuosina riepotelleet Espanjan hovia, jota on arvosteltu kansasta vieraantuneeksi.

Vain viime viikolla päätettiin ensimmäisestä kuningashuonetta koskevasta oikeudenkäynnistä sitten monarkian paluun 1975. Syytteet koskevat prinsessa Cristinan epäiltyjä veropetoksia. Juan Carlosin oma maine on kärsinyt norsunmetsästyksestä luonnonsuojelujärjestö WWF:n kunniapuheenjohtajana. Kuningas pyysi anteeksi loisteliasta safarimatkaansa espanjalaisia kurjistaneen taantuman keskellä.

Juan Carlosista tuli Espanjan kuningas, kun diktaattori Francisco Franco kuoli vuonna 1975. Juan Carlos hallitsi monarkiaa lähes neljä vuosikymmentä. Nykyisin Espanjan kruunu on hänen pojallaan Felipe VI:llä, jonka henkilökohtainen suosio on ollut vankkumaton.

Sartiau pyrki todistamaan isyyden oikeusteitse jo kolme vuotta aiemmin. Tuolloin Juan Carlosin asema kuninkaana suojasi hänet kanteelta.

Hovin tiedottaja ei ole toistaiseksi kommentoinut korkeimman oikeuden keskiviikkoista päätöstä. Mikäli Sartiau on Juan Carlosin avioton esikoinen, se ei kuitenkaan sekoittaisi perimysjärjestystä. Espanjan tosin odotetaan ennen pitkää muuttavan perustuslakia niin, että esikoistyttärille – kuten kuningas Felipen pikkuprinsessa Leonorille– taattaisiin vallanperimys.