Letkajenkka ei kelpaa enää tanssitunnille - "Pitäisi olla muutakin kuin hyppyjä"

Tanssivillitykset elävät muutaman vuoden unohtuakseen uusien tieltä. Tiputanssi, lambada, macarena ja gangnam style ovat jo mennyttä. Pitkän linjan liikkuja ja liikuttaja Annu Ridanpää-Taittonen ei kelpuuttaisi letkajenkkaakaan salille sellaisenaan, vaan toivoisi siihen vähemmän hyppyjä ja enemmän latinotyyppistä vartalon käyttöä.

ilmiöt
Travolta-moves by Annu Ridanpää-Taittonen
Anne Rahjola/Yle

Tiputanssi, macarena, lambada ja gangnam style ovat tanssivillityksiä, joihin suomalaisetkin ovat innostuneet mukaan. Tällä hetkellä suurta villitystä ei ole vallalla, arvelee tanssin ja liikunnan pitkäaikainen ammattilainen Annu Ridanpää-Taittonen Kuortaneelta.

– Nyt vannotaan tehokkuuden ja helppouden nimiin, ei tanssin, Ridanpää-Taittonen toteaa.

– Jumppa ja musiikin mukana liikkuminen pitää pintansa, mutta siellä sisällä tulee tyylijuttuja, hän kuitenkin iloitsee.

Trendejä on vaikea ennustaa, mutta Annu Ridanpää-Taittosen arvion mukaan ainakin yksi tanssityyli on nyt nousussa:

– Twerkkaus, joka on aika provosoivaakin tanssia. Siinä alavartalo pelaa ja ikäänkuin isketään lantiota taaksepäin, Ridanpää-Taittonen sanoo.

Suomalaisille epätyypillistä latinoa

Annu Ridanpää-Taittonen tunnustautuu discotanssin ystäväksi.

Annu Ridanpää-Taittonen innostuu näyttämään tanssiliikkeiden klassikkoja
Annu Ridanpää-Taittonen tunnustautuu John Travoltan ja Saturday night Feverin faniksi.Anne Rahjola/Yle

– 1970-luvulla tuli discomusiikki. Saturday night fever, Grease ja John Travolta. Olin just semmoinen 15 vee ja se oli kuin halolla päähän, Ridanpää-Taittonen naurahtaa.

Tanssivillityksen pitää hänen mukaansa olla selkeä liikkeiltään, hauskannäköistä ja helppoa, jotta suomalaisetkin uskaltautuvat kokeilemaan.

– Muistan Tiputanssista lähtien. Sehän oli tonttuleikin ja kansantanssin sekoitus. Lambada, Macarena, Ketchup Song ja Zumba ovat kaikki latinoa ja aika epätyypillisiä suomalaisille, jotka emme ole niin tottuneet heiluttamaan lantiota, Ridanpää-Taittonen sanoo.

– Siinä (tanssissa) se on tullut luontevasti ja kaikki pääsi heiluttamaan. Meissä kaikissa taitaakin asua pieni latino.

Letkajenkassa pitäisi olla muutakin kuin hyppyjä

Annu Ridanpää-Taittonen toteaa, että tämän hetken tanssitrendit napsitaan saleille musiikkivideoista.

– Ensin on hyvä kappale. Yksinkertainen, kiva ja vähän kuin lastenlaulu, Ridanpää-Taittonen miettii. Ja siinä, missä ennen tehtiin Lambadasta suomenkielinen versio suomalaisten tanssittavaksi, nyt tanssitaan hänen mukaansa alkuperäisen kappaleen mukaan.

Nykykäytössä vanhat hitit saavat uuden elämän päivitettyinä versioina, sillä Ridanpää-Taittonen arvioi hitin kestävän käyttöä muutaman vuoden. Esimerkiksi Lambada tai Macarena ei enää iske sellaisenaan.

– Jos jumppatunnillani on ideana "Tunnelmasta toiseen" saatan ottaa mukaan nykypäivään tuunatun macarena-remixin. Ne alkuperäiset ovat mielestäni liian hitaita. Biisi pitää olla kunnon tykitystä, Ridanpää-Taittonen nauraa muistuttaen, että kulloistakin aikakautta pitää kuitenkin arvostaa.

Eikä ammattilainen kelpuuta vanhaa letkajenkkaakaan tanssisaliinsa sellaisenaan.

– Siinä on liian vähän askeleita ja nekin liian rankkoja. Pitäisi olla muutakin kuin hyppyjä, ehkä sitä latinotyyppistä vartalon käyttöä.