Afrikassa Senegal kielsi Charlie Hebdon levittämisen

Levityskiellon sai Charlie Hebdon lisäksi ranskalainen Libération-päivälehti. Kummankin kannessa on piirros profeetta Muhammedista. Kaakkois-Turkissa oikeus esti pääsyn verkkosivuille, jotka esittävät Charlie Hebdon uusinta kantta.

Pariisin isku

Länsi-Afrikan Senegalissa hallitus on kieltänyt kahden ranskalaislehden eli satiirisen Charlie Hebdon ja Libération-päivälehden tämänpäiväisten numerojen levittämisen, uutistoimisto AFP kertoo. Kummankin lehden etusivulla on piirros profeetta Muhammedista.

– Tämänpäiväisten ranskalaislehtien Charlie Hebdon ja Libérationin painosten jakaminen ja levittäminen on kielletty koko valtakunnan alueella, senegalilainen uutistoimisto APS kirjoittaa AFP:n mukaan. APS lainaa uutisessaan maan sisäministeriön lausuntoa.

Yksikään senegalilainen sanomalehti tai uutissivusto ei ole julkaissut sivuillaan Charlie Hebdon kiisteltyä kantta. Kyseessä on lehden ensimmäinen kansi sen jälkeen kun kaksi aseistautunutta miestä hyökkäsi ranskalaislehden toimitukseen viime viikolla ja surmasi 12 ihmistä.

Charlie Hebdoa on uhattu toistuvasti sen julkaistua pilapiirroksia Muhammedista, ja keskiviikkoinen painos herätti uutta vihaa monissa islamilaistahoissa, AFP uutisoi. Muun muassa Turkissa tuomioistuin esti tänään päätöksellään pääsyn verkkosivustoille, jotka esittivät Charlie Hebdon uusinta kansikuvaa. Asiaa anoneen juristin mukaan sivustot olivat vaaraksi yleiselle järjestykselle.

Kiellosta päätti Kaakkois-Turkin Diyarbakırissa sijaitseva tuomioistuin, uutistoimisto AP toteaa.

AFP:n mukaan tänään julkaistu Charlie Hebdon numero myytiin loppuun ennätysajassa Ranskassa. Lehdestä on määrä ottaa kaikkiaan viiden miljoonan kopion painos, tavallisen 60 000:n sijaan. Muhammed kyynelehtii sen kannessa ja pitää Je suis Charlie -kylttiä. Kyltin ylle on kirjoitettu "Kaikki on annettu anteeksi".

Viikkolehti ei ole laajalti saatavilla Senegalissa, mutta sitä on kaupan muutamissa lehtikioskeissa. Lehdistön sensuuri on AFP:n mukaan harvinaista maassa. Useat uskonnolliset johtajat Senegalissa ovat vastustaneet Charlie Hebdon piirrosta.

Senegalin presidentti Macky Sall osallistui sunnuntaina Pariisin rauhanmarssille Ranskassa. Mielenilmauksessa tuomittiin terrorismi, ja se keräsi Ranskan sisäministeriön mukaan jopa 3,7 miljoonaa osanottajaa.

Lähteet: AFP, AP