1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvalloissa saavutettiin El Capitanin huippu vapaasti kiiveten

Tommy Caldwell ja Kevin Jorgeson kiipesivät monoliitin huipulle keskiviikkona paikallista aikaa. Uutistoimisto AP luonnehtii Dawn Wallia El Capitanin jyrkimmäksi ja vaikeimmaksi reitiksi.

Ulkomaat
Yosemiten kansallispuiston El Capitan -monoliitti.
Tommy Caldwell ja Kevin Jorgeson.
CBS

Yhdysvalloissa kaksi amerikkalaismiestä on tehnyt historiaa kiipeämällä tiettävästi ensimmäisenä maailmassa vapaasti eli ilman varusteita Yosemiten kansallispuiston El Capitan -monoliitin huipulle, uutistoimisto AP kirjoittaa. AP:n mukaan El Capitanin Dawn Wall on yksi maailman vaikeimmista ympäristöistä kalliokiipeilyssä.

Kaksikko eli Tommy Caldwell ja Kevin Jorgeson saavutti monoliitin huipun paikallista aikaa keskiviikkona. He aloittivat urakkansa joulukuun 27. päivänä, AP kertoo.

Tommy Caldwell ja Kevin Jorgeson.
Tommy Caldwell ja Kevin Jorgeson.CBS
Tommy Caldwell ja Kevin Jorgeson.
Tommy Caldwell ja Kevin Jorgeson.CBS

Kalifornian Dawn Wall on lähes tulkoon pystysuora seinämä. Se on 3 000 jalkaa eli noin 900 metriä korkea. El Capitan -graniittikallion laelle johtaa satakunta reittiä, mutta Dawn Wallia pidetään jyrkimpänä ja vaikeimpana.

Caldwell ja Jorgeson eivät ole ensimmäiset, jotka kiipeävät Dawn Wallia pitkin, mutta he ovat ensimmäiset, jotka ovat saavuttaneet monoliitin huipun vapaasti kiipeämällä. Tämä tarkoittaa AP:n mukaan sitä, että Caldwell ja Jorgeson käyttivät köysiä ainoastaan suojatoiminaan pudotusten varalle.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi