1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Metsähallitus: "Emme ole rakentamassa Kajaanin linnaa uudestaan"

Viime vuoden alusta Suomen linnanrauniot hoitoonsa ottanut Metsähallitus pitää Kajaanin linnanraunioita poikkeuksellisena kohteena. Linnan tarinat ja historia halutaan paremmin esille, mutta uudelleen sitä ei aiota rakentaa.

Kuva: Yle

Metsähallitus toteutti viime kesänä kävijätutkimuksen Kajaanin linnanraunioilla (siirryt toiseen palveluun). Alustavia tuloksia saadaan mukaan Kajaanissa ensi viikolla tiistaina järjestettäviin tilaisuuksiin Kajaanin linnan kehittämisestä. Metsähallitus palaveeraa tiistaina kaupungin kanssa, ja iltatilaisuuteen (siirryt toiseen palveluun) kutsutaan kaupunkilaisia vaikuttamaan linnanraunioiden vetovoiman lisäämiseen.

– Kajaanin linna on kohteistamme eniten osa kaupunkia, sillä on rooli osana kaupungin asukkaiden elämää. Linna sijaitsee keskellä taajamaa, se on poikkeuksellinen kohde. Toivottavasti ihmiset olisivat aktiivisia, ja tulisivat iltatilaisuuteen vaikuttamaan siihen mitä linnan suhteen tehdään ja miten sitä kehitetään, projektipäällikkö Henrik Jansson toteaa.

– Linnanrauniot ovat osa hienoa puistokohdetta, ja matkailullisessa mielessä se on vetovoimainen kohde. Mielestäni sekin korostaa sitä, että kehittämistyössä kuunnellaan ihmisiä, jotka siellä käyvät, ja että yrittäjät ja yhdistykset sanovat myös mielipiteensä.

Kajaanissa on kansalaisaktiviisuutta Kajaanin linnan uudelleenrakentamiseen, mutta Metsähallituksen periaatteena on, että linnanraunioita hoidetaan raunioina.

– Emme ole rakentamassa Kajaanin linnaa uudestaan. Emme edes tiedä ihan tarkkaan, miltä se on näyttänyt. Raunioita hoidetaan raunioina, ja linnan tarinat ja historia pitäisi saada avoimemmin ja saavutettavammin esille, Jansson kertoo.