Läskipyörä vie retkelle talviseen luontoon – maailma on erilainen maastopyöräilijän silmin – video

Pientä vaihdetta silmään ja rohkeasti lumipenkan yli metsään. Läskipyörä etenee polulla hankien keskellä kuin juna. Poikkeuksellisen paksuilla renkailla varustettu maastopyörä mahdollistaa ympärivuotisen luonnossa pyöräilyn.

urheilu
Markku Eilola-Jokivirta ajaa läskipyörällä lumisessa maastossa.
Oulun krossikommuunin jäsen Markku Eilola-Jokivirta esittelee läskipyörän etenemiskykyä lumisessa maastossa.

Puut vilistävät silmissä, melkein kuin kesäkelissä, vaikka lunta on melkein puoli metriä ympärillä. Koiranulkoiluttajien tallaama luminen polku riittää polkupyörän ajouraksi, kun alla on neljän tuuman levyisillä renkailla varustettu läskipyörä. Jos sattuu polulta hieman hairahtumaan, niin ohjausliike riittää pelastamaan tilanteen. Leveät renkaat kulkevat melkein umpihangessakin.

– Tämä on polkupyörä, jolla pääsee nauttimaan heikommille poluille, joille tavallisilla pyörillä ei ole asiaa. Saa tampattua ihan uutta polkua, Markku Eilola-Jokivirta iloitsee.

Ei tarvitse paljon kierrellä kiviä. Suoraan yli vaan.

Markku Eilola-Jokivirta

Läskipyörän erinomaisuus perustuu leveälle renkaalle, joka jakaa polkupyörän ja pyöräilijän painon suuremmalle pinta-alalle kuin perinteinen maastopyörän rengas. Pehmeällä alustalla pyörä on kuin kotonaan ja lähes rullaa kuin hirvi suossa. Poikkeuksellisen alhainen puolen baarin rengaspaine taas pitää polkujen epätasaisuudet kurissa.

– Ei tarvitse paljon kierrellä kiviä. Suoraan yli vaan. Talvella löytyy maastosta enemmän polkuja, kun maa kovettuu. Jopa suopätkiä pääsee yli läskipyörällä kevyesti, kun maa on vähän kovettunut.

Maastopyörällä saa tuttuihin kotikulmiin mukavasti uutta vinkkeliä, kun pujahtaa pikku polkua lähimetsään. Meluvallit, ojat ja muut lähiympäristön arkiset asiat saavat maastopyöräillessä aivan uuden merkityksen. Ja talvella ympäristö on aivan uusi. Ainakin läskipyöräilijälle.

– Tutut kesäreititkin ovat kuin uusia reittejä, kun polku on lumen peitossa ja pimeys peittää näkymät, Markku Eilola-Jokivirta maalailee.