Sulaa, jäätyy, sulaa – talvi on ollut jääkentän hoitajan painajainen

Luistinkenttien jäädytys tai sen yrittäminen on tänä talvena ollut turhauttavaa puuhaa. Lämpötila sahaa jatkuvasti kovista pakkasista vesikeleihin. Niinpä sitten juuri jäähän saatu kenttä sulaa velliksi seuraavana päivänä. Jäädyttäjän toiveissa olisi yhtenäinen pakkasjakso.

Kotimaa
Kuvassa luistinkenttä ja jäänhoitokone
Raila Paavola / Yle

Kokkolassa ehdittiin joulun aikaan nauttia muutaman päivän kaupungin ykköskentän eli Santahaan urheilukentän jäistä. Sitten lämpötila nousi plussalle ja muutaman sentin paksuinen jää suli.

Viime viikonloppuna jäädyttämiseen ryhdyttiin uudestaan. Jää saatiinkin hyvin valmiiksi, mutta nyt sitä uhkaa lämpenevä sää. Jälleen kerran.

– Nyt saatiin Santahaan kenttä nopeasti kuntoon, kun joulukuulla oli jo tehty pohjat. Jää on kuitenkin tosi herkkä lämpenemiselle, jos sitä on vain muutaman sentin paksuisesti. Onhan tämä hankalaa. Jos vain saataisiin pitempi pakkasjakso, puuskahtaa työpäällikkö Terho Lindberg Kokkolan kaupungilta.

Santahaan lisäksi myös Kirkonmäen alueen kenttä saatiin valmiiksi tällä viikolla. Tarkoitus olisi säiden salliessa seuraavaksi siirtyä jäädyttelemään koulujen luistelukenttiä, että koululaiset pääsevät liikkumaan. Tämä toteutuu ehkä muutaman viikon sisällä.

Plussaa tulossa taas

Kokkolassa on parhaana talvena saatu auki jopa niin sanottujen korttelikenttiä eli puistokenttiä, mutta sellaisesta ei ainakaan nyt uskalleta haaveilla. Toisaalta viime talvena luistelukausi kesti ainoastaan kolme viikkoa.

– Onhan se aika lyhyt aika siihen työmäärään nähden. Nytkin näyttää vähän huonolta, kun loppuviikoksi on luvattu plussakeliä. Toisaalta taas ensi viikoksi näyttäisi olevan luvassa pakkasia, ennakoi Lindberg.

Kaikki ei kuitenkaan ole yksin kaupungin varassa. Kauempana keskustasta talkoolaiset ovat perinteisesti jäädytelleet omia lähikenttiään. Toki säiden armoilla hekin ovat.

Vihreä lippu kertoo tilanteen

Työnjohtaja Jorma Ruotanen Kokkolan kaupungilta kertoo, että tällä hetkellä Santahaassa on jo ainakin 10 sentin paksuinen jää.

Kun kausi on käynnissä, keskeisimmät kentät jäädytetään joka aamu uudestaan. Santahakaa jäädytettäessä vesi on hiukan lämmintä, jolloin pinnasta tulee tasainen. Kylmää vettä käytettäessä pinta tahtoo jäädä rosoisemmaksi, tietää Ruotanen.

Kun säät vaihtelevat laidasta laitaan, luistinradalle mielivä voi tarkistaa Kokkolan kaupungin nettisivuilta luistinkenttien tilanteen. Jos lähikentän kohdalla on vihreä lippu, kentän pitäisi olla kunnossa.