Vihreät paperittomien hoidosta: Pelottelu ihmisryntäyksellä ja terveysshoppailulla turhaa

Perussuomalaisten mielestä laajennusta kiireettömään hoitoon ei tarvita, koska se voisi toimia vetovoimatekijänä laittomalle maahantulolle. Perussuomalaiset katsovat, että kiirellisen hoidon takaaminen kaikille Suomessa oleskeleville riittää.

Aamu-tv
Emma Kari ja Hanna Mäntylä.
Eduskunnassa leimahti tiukkasanainen keskustelu paperittomien eli ilman oikeutta Suomessa oleilevien terveydenhoidosta. Aamu-tv:n studiossa aiheesta jatkoivat perussuomalaisten Hanna Mäntylä ja vihreiden Emma Kari.

Perussuomalaisten ja vihreiden edustajat perustelivat paperittomien terveydenhuollon laajentamisen vastustusta ja puoltoa periaatteilla Ylen aamu-tv:ssä.

Hallitus esittää, että laittomasti Suomessa oleskelevien oikeutta terveydenhuoltoon laajennettaisiin. Helsingissä paperittomilla on samat oikeudet saada hoitoa kuin muilla kaupungissa asuvilla eli he pääsevät sekä kiireelliseen että kiireettömään hoitoon. Nyt hallitus haluaa saman käytännön koko maahan.

Vihreiden Emma Kari puolusti paperittomien terveydenhoitoa. Karin mukaan kysymys on perustavanlaatuisesta ihmisoikeusarvoasiasta.

– Kun puhutaan erityisesti lapsista, niin eiväthän he ole syyllisiä omaan tilanteeseensa. He eivät ole tehneet päätöksiä, joiden takia he ovat joutuneet tähän tilanteeseen. Jokaisella lapsella ja raskaana olevalla naisella pitää olla mahdollisuus hoitoon. Ei ole mitään syytä, miksei sairaalla lapsella olisi oikeutta hoitoon. Tämä on hyvin periaatteellinen asia, sanoi Helsingin kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana toimiva Kari.

"Suomalaisten terveydenhoito taattava ensin"

Perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä perusteli vastustustaan suomalaisen terveydenhuollon isoilla muutoksilla ja säästöillä. Mäntylä katsoi, että kiireellisen hoidon takaaminen kaikille Suomessa oleskeleville on riittävä. Myös Mäntylälle kysymys oli periaatteellinen.

– Meillä on tällä hetkellä tilanne, ettemme pysty turvaamaan edes suomalaisille riittäviä terveydenhuoltopalveluita. Toinen periaatteellinen asia on, että tässä on kyseessä laittomasti maassa olevat henkilöt. Jos hallituksen esitys tulee voimaan, siinä luodaan oma terveydenhoitojärjestelmä henkilöille, joilla ei ole minkäänlaista maassaolostatusta.

Mäntylä totesi, että kiireetön terveydenhoito voisi toimia vetovoimatekijänä laittomalle maahanmuutolle Suomeen.

– Osa Euroopan maista, joissa on ollut laajempi terveydenhoito, on rajoittanut palveluita tästä syystä. Tämä asia pitää ottaa erittäin vakavasti.

"Turhaa pelottelua"

Emma Kari tyrmäsi Mäntylän näkemyksen. Helsingin käytäntö ei ole aiheuttanut ryntäystä Suomeen, painotti Kari.

– Helsingissä kustannukset ovat olleet aivan marginaaliset. Nämä ihmiset pelkäävät viranomaisia ja jopa lääkäreitä sen verran, etteivät he hakeudu hoitoon helposti. Kaikki tämä pelottelu ihmisryntäyksestä ja terveysshoppailijoista on turhaa.

Hallituksen lakiesitys laittomasti maassa oleskelevien terveydenhoito-oikeuden laajennuksesta kirvoitti tiistaina eduskunnassa vilkkaan keskustelun. Perussuomalaisten ja osa kokoomuksen kansanedustajista tyrmäsi lakiesityksen kovin sanoin.