Rakkaus vei ympäri maailmaa, mutta palautti takaisin Suomeen

Suomalainen maailmanmatkaaja palasi monen maan jälkeen takaisin Suomeen, miehen kanssa. Sini Pölkki on huomannut, että kulttuurierot näkyvät erityisesti lastenkasvatuksessa. Hänen miehensä, irlantilainen Eugene, suhtautuu pulmatilanteisiin enemmän huumorilla.

ilmiöt
Sydän lumessa.
Toni Pitkänen / Yle

Alun perin Äänekoskelta kotoisin oleva Sini Pölkki, 38, muutti Helsinkiin opiskelemaan vuonna 1995. Yliopisto-opintojen jälkeen hän halusi hengähtää hetken ja kartuttaa samalla kielitaitoaan. Hän alkoi etsiä työpaikkoja ulkomailta, ja niin tie vei nuoren naisen Irlantiin.

– Työskentelin hotellissa tarjoilijana ja sillä reissulla syttyi työpaikkaromanssi ravintolan kokin kanssa, Sini muistelee.

Vuoden ulkomaankeikan jälkeen Sini päätti palata Suomeen tekemään gradun, jonka hän teki Metsäntutkimuslaitokselle Kolarissa, Luoteis-Lapissa. Puolentoista vuoden jälkeen mielessä alkoi kaivella kuitenkin Irlantiin jäänyt rakas, ja Sinille tuli tunne, että juttu olisi sittenkin katsottava loppuun.

– Kun päätin maanantaina lähteä, minulla oli lippu keskiviikon koneeseen. Se oli nopea päätös, Sini nauraa.

Menojalka alkoi vipattaa pian

Sini ja Eugene, 34, tunsivat vanhan suolan yhä janottavan. Niinpä Sini asettui asumaan Droghedan kaupunkiin miehensä kanssa. Vuoden asumisen jälkeen maailma kutsui jälleen, tällä kertaa yhdessä Eugenen kanssa.

Kotiseutukaipuu kuitenkin nosti päätään ja ajattelin, että katsotaan miten elämä Suomessa lähtisi sujumaan.

Sini Pölkki

– Menojalkaa alkoi vipattaa ja lähdimme Australiaan, jossa vierähti yhdeksän kuukautta. Sen jälkeen teimme vielä kolmen kuukauden reissun Aasiaan, kävimme Thaimaassa, Kambodžassa, Laosissa ja Vietnamissa. Se oli sellainen irtiotto, jonka jälkeen palasimme taas Irlantiin. Olimme asuneet siellä jälleen vuoden, kun mies alkoi ehdotella, että mitä jos kokeilisimme Suomessakin asumista, Sini muistelee vuotta 2006.

Päätös ei ollut Sinille Pölkille heti itsestäänselvyys, sillä hänen elämänsä oli jo asettunut uomiinsa Irlannissa.

– Minulla oli siellä ystävät ja elämä muutenkin. Olin jo ehtinyt sopeutua asumaan Droghedassa, joten aluksi ajatus siitä, että taasko pitää lähteä, tuntui oudolta. Kotiseutukaipuu kuitenkin nosti päätään ja ajattelin, että katsotaan miten elämä Suomessa lähtisi sujumaan. Ja sujuihan se, sillä tiellä olemme edelleen, Espoossa asuva Sini tuumaa.

Asuntolaina ja kaksi lasta pitävät Suomessa

Eugene, tai Jussi, kuten häntä Suomessa kutsutaan, sai Suomessa heti töitä. Kokkina työskentelevän irlantilaisen työkielenäkin on nykyään suomen kieli. Aluksi Eugene kävi kursseilla ja suomen tunneilla, joissa hän sai haltuunsa kielen perusteet. Töissä kielitaito on parantunut entisestään.

– Jussi selviää arjen tilanteista suomella ihan hyvin ja pystyy keskustelemaan asioista minun vanhempieni kanssa. Ei tosin vielä kovin syvällisesti, mutta ihan hyvin kuitenkin, Sini Pölkki myhäilee.

Sydämen muotoinen kivi etusormen ja peukalon välissä.
Hanne Kinnunen / Yle

Tällä hetkellä Sini on kotona pariskunnan kahden lapsen kanssa. Vanhempi on reilu kaksivuotias ja nuorempi puolivuotias.

– Lapset ja asuntolaina pitävät huolen siitä, ettei täältä niin vain enää muutetakaan. Emme ole kyllä asiaa nyt miettineetkään enää aikoihin, käymme pari kertaa vuodessa Irlannissa, jotta yhteys poikien serkkuihin ja muihin sukulaisiin säilyy.

Sini Pölkistä tuntuu, että kotona lasten kanssa oleminen on Suomessa helpompaa. Hän haluaa myös laittaa lapset aikanaan suomalaiseen kouluun.

– Tietysti koskaan ei kannata sanoa "ei koskaan", mutta nyt elämä tuntuu siltä, etten vaihtaisi tätä mihinkään. En, vaikka välillä väsyttää ja tuntuu, että kaikki pukemisesta alkaen on yhtä kiukuttelua, maailmanmatkaaja sanoo.

Yllättävän usein ristiriitatilanteita

Mitä haasteita kahden eri kulttuurin yhteensovittaminen on perhe-elämään tuonut? Sini Pölkki miettii kysymystä hetken.

– Vaikka olemme olleet jo vuosikausia yhdessä, niin yllättävän usein niitä ristiriitatilanteita vielä tulee. Ei kuitenkaan päivittäin, mutta lasten syntymien myötä näkemyserot ovat nousseet selvemmin esiin.

Pulmatilanteissa hän keventää tunnelmaa huumorilla ja naurulla, siinä missä minä otan asiat vakavammin.

Sini Pölkki

Kumpikin vanhemmista reagoi asioihin oman kulttuurinsa mukaisesti. Eugene suhtautuu asioihin irlantilaisella huumorilla ja rentoudella.

– Pulmatilanteissa hän keventää tunnelmaa huumorilla ja naurulla, siinä missä minä otan asiat vakavammin. Ehkä se on ihan hyväkin asia oppia, ettei kaikki ole aina niin vakavaa, Sini toteaa.

Hän ei myöskään usko, että tuoreet vanhemmat säästyvät ristiriidoilta, olivatpa he mistä kulttuurista tahansa.

– Samoja ongelmia on varmasti kaikilla, jotka kasvattavat lapsia, olivatpa he sitten samasta kulttuurista, samasta maasta tai samasta kaupungista kotoisin.