Itä-Ukrainassa rakennetaan uusia "valtioita" asein ja virastoin

Sekä Luhanskissa että Donetskissa on nykyisin hyvin monta ministeriötä, virastoa ja komiteaa. Vaikuttaa siltä, että kansantasavallat ovat saaneet apua hallinnon muodostamisessa, ja apu on ollut tehokasta.

Ulkomaat
Tässä jonotetaan eläkkeitä Donetskissa.
Tässä jonotetaan eläkkeitä Donetskissa.Kerstin Kronvall / Yle

Itä-Ukrainan sodan pitkittyessä alueen niin sanotut Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat rakentavat vauhdilla myös siviiliyhteiskuntaa. Hämmästyttävällä vauhdilla kumpikin on muodostanut hallinnon ja virastoverkoston. Uusiin kansantasavaltoihin sidotaan asukkaat sekä rahalla että osallistumisella.

Jo joulukuussa Donetskin separatistihallinto, eli kansantasavallan johto, lähetti eri alojen asiantuntijoille lakiehdotuksia lausuntoa varten. Tällä tavalla ihmisille muodostui käsitys, että kysymyksessä on laillinen hallinto. Samalla sidottiin heitä, jotka antoivat lausuntoja, lähemmäksi uutta valtaa. Lausunnoillaan he ovat osallistuneet uusien lakien valmisteluun.

Vaikka kansantasavalloilla ei ole mitään laillista perustetta olemassaoloonsa eikä niitä ole missään ulkomailla tunnustettu, käytän tässä artikkelissa tätä käsitettä kuvatakseni sitä hallinnonmuodostusta, joka on meneillään Donetskin ja Luhanskin separatistialueilla.

Tehokasta apua hallinnon muodostamisessa

Sekä Luhanskissa että Donetskissa on nykyisin hyvin monta ministeriötä, virastoa ja komiteaa. On kulttuuriministeriöitä, tulliviranomaisia, ulkoasiainministeriöitä ja niin edelleen. Vaikuttaa selvältä, että ns. kansantasavallat ovat saaneet apua hallinnon muodostamisessa, ja apu on ollut tehokasta.

Kummallakin kansantasavallalla on jo oma lippunsa ja lippuja jaetaan julkisiin tiloihin, kuten esimerkiksi kouluihin. Olin itse paikalla joulukuussa, kun erääseen kouluun juhlallisesti luovutettiin Donetskin lippu. Sen luovutti ryhmä miehiä, joilla oli kaikilla univormuissaan Venäjän lippu.

Donetskilainen koulu saa kohta uuden lipun.
Donetskilainen koulu saa kohta uuden lipun.Kerstin Kronvall / Yle

On myös omat radio- ja televisioyhtiöt ja monipuoliset nettisivut. Kansantasavalloissa on useimmissa ministeriöissä ja virastoissa tehokkaat lehdistövirkamiehet. Niinpä alueilla syksyn mittaan vierailleet toimittajat saivatkin sähköisiä joulutervehdyksiä Donetskin kansantasavallan hallitukselta.

Alueella asuvista ihmisistä moni on hyötynyt uudesta hallinnosta. Kun Ukraina ei ole moneen kuukauteen maksanut esimerkiksi eläkkeitä Donbassin taistelualueilla asuville, uudet kansantasavallat ovat ruvenneet maksamaan sellaisia.

Ukraina lopetti eläkkeiden maksamisen sen jälkeen, kun rahakuljetuksia ryöstettiin. Eläkkeet maksetaan käteisellä joko postissa tai pankeissa koko Ukrainassa. Nyt Donbassin uusissa kansantasavalloissa on järjestetty mahdollisuus rekisteröityä eläkkeensaajaksi, ja sen jälkeen on voinut nostaa eläkettä. Tämä vaikuttaa tietenkin ihmisten mielipiteisiin kansantasavaltojen oikeudesta olla olemassa.

Rahaa eläkkeisiin ja muihin menoihin kansantasavallat saavat verokannon kautta. On muodostettu veroviranomaisia, joille voi käydä rekisteröitymässä veronmaksajaksi. Eräs yrittäjä kertoi, että hän on tyytyväinen tähän: hän maksaa nyt vähemmän veroja kuin silloin, kun Ukraina kantoi verot. Tosin on myös yrittäjiä, jotka kertovat aseistettujen miesten käyneen ilmoittamassa, että veroja täytyy maksaa, tai miehet palaavat aseineen.

Paljon ihmisiä vailla rahaa tai ruokaa

Ihmisiä jonottamassa autoon josta myydään maitotuotteita.
Ihmisiä jonottamassa autoon josta myydään maitotuotteita, Donetsk.Kerstin Kronvall / Yle

Samalla on kuitenkin paljon ihmisiä, joilla ei ole rahaa eikä ruokaa. Donbassin humanitaarinen katastrofi jatkuu piilossa ulkomaailmalta taistelujen pahentaessa tilannetta. Pakolaisia lähtee alueelta jatkuvasti. Moni joutuu jättämään kaiken omaisuutensa taakseen. On esimerkiksi yrittäjiä, joita on kielletty viemästä työvälineitä mukanaan, kun he pakenevat.

Donbassin alueesta on yhä selvemmin muodostumassa epävirallisten yhteiskuntarakenteiden saareke. Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat toimivat kuin olisivat pieniä valtioita, ja toisaalla keskustellaan EU:ssa siitä, pitäisikö separatisteja luokitella terroristeiksi. Ukraina ei suostu keskustelemaan kansantasavaltojen edustajien kanssa. Venäjä taas sanoo, että se toivoo Ukrainasta jonkinlaista federaatiota, johon kuuluisi myös Donbassin alue.

Yle Uutiset / Kerstin Kronvall, Ukraina