1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Australiaan pyrkivät turvapaikanhakijat protestoivat ompelemalla huulensa yhteen

Jännitteet ovat kasvaneet Papua-Uudessa-Guineassa sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa, jossa vuosi sitten puhkesi mellakka.

Manusin saarella sijaitsevan vastaanottokeskuksen tiloja vuonna 2015. Kuva: EPA

Useat Australiasta turvapaikkaa haluavat mutta Papua-Uuteen-Guineaan käännytetyt ihmiset ovat ommelleet protestiksi huulensa yhteen. Tiedot heidän määrästään vaihtelevat kolmesta 15:een. Yhden ihmisen kerrotaan olevan sairaalahoidossa nieltyään partakoneenteriä. Sadat muut ovat ryhtyneet syömälakkoon, keskuksen asukkaat kertovat.

Australian maahanmuuttoministeri Peter Dutton vahvistaa, että jotkut Manusin saarella sijaitsevan vastaanottokeskuksien asukeista ovat vahingoittaneet itseään, mutta protesti on hänen mukaansa rauhallinen. Aluksi kiistämänsä syömälakon hän on sittemmin myöntänyt.

Keskuksen asukit ovat epätoivon partaalla.

Vihreiden kansanedustaja Sarah Hanson-Young

Osana tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaansa Australia käännyttää rannoilleen pyrkiviä ihmisiä Manusin lisäksi Naurussa sijaitsevaan vastaanottokeskukseen. Vaikka turvapaikka-anomus hyväksyttäisiin, se ei tarkoita, että hakija saisi asettua Australiaan.

Manusin keskuksen asukkaat vaativat, että heidät luovutetaan YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n huostaan, ellei heitä päästetä Australiaan. Laukaisijaksi protestille kerrotaan veden vähyys keskuksen kuumissa olosuhteissa, mutta perimmäinen huoli koskee mahdollista asuttamista Papua-Uuden-Guinean siviiliväestön keskuuteen, mitä keskuksen asukkaat pelkäävät turvattomaksi.

Joidenkin tietojen mukaan keskuksesta on katkaistu vesi kokonaan protestin alettua. Dutton myöntää, että vettä on saatavilla rajoitetusti, mutta sanoo, ettei juomavedestä ole pulaa.

Hallitusta syytetään vähättelystä

Viime helmikuussa Manusin vastaanottokeskuksessa oli mellakka, jossa kuoli yksi ihminen ja loukkaantui 69. Mellakka johtui ennen muuta hakemusprosessien hitaudesta, sanoi parlamentin komitea tekemässään tutkimuksessa. Siinä myös todettiin, että tilanne oli ennakoitavissa.

Australian vihreät ovat vaatineet hallitusta kertomaan avoimesti keskuksen olosuhteista. Puolueen edustajan Sarah Hanson-Youngin mukaan asukit ovat epätoivon partaalla, sillä he tietävät, ettei aidan takana Papua-Uudessa-Guineassa ole turvallista.

– Hallitus ei voi enää vähätellä keskuksen asukkaiden pelkoja. Tiedämme, että sellainen johtaa vain lisähuoliin ja jännitteisiin, Hanson-Young sanoo The Sydney Morning Herald -lehdessä.

Kaksi maanpyrkijöiden oikeuksia ajavaa australialaista kansalaisjärjestöä kertoo olojen olevan jo täydessä kaaoksessa. Refugee Action Coalitionin mukaan vartijat ovat uhanneet päästää Papua-Uuden-Guinean poliisin hajottamaan protestit.