SR: Ruotsin ulkoministeri ei ole tervetullut Israeliin

Ruotsin ulkoministeriön mukaan ministerin matka peruuntui aikatauluongelmien takia. Ruotsin radion Ekot-ohjelman mukaan peruuntumisen taustalla on paremminkin se, ettei ministerille järjestetty virallisia tapaamisia.

Ulkomaat
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström kertoo tiedotustilaisuudessa Tukholmassa 30. lokakuuta, että maan hallitus päätti tunnustaa Palestiinan valtion.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström kertoi tiedotustilaisuudessa Tukholmassa 30. lokakuuta, että maan hallitus päätti tunnustaa Palestiinan valtion.SVT

Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin oli alustavien suunnitelmien mukaan tarkoitus olla torstaina Israelissa ja osallistua muun muassa Raoul Wallenbergin muistoseminaariin Tel Avivissa, kertoi Ruotsin radion Ekot-ohjelma (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin ulkoministeriön mukaan matka peruttiin aikataulusyistä. Ulkoministeriön tiedottaja kertoi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että tälle viikolle aiotut tapaamiset palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin ja ulkoministerin Riyad al-Malikin kanssa eivät olisi järjestyneet, koska molemmat poliitikot ovat matkoilla.

Toiseksi peruuntumisen syyksi on kerrottu israelilaisten poliitikkojen valmistautuminen maaliskuussa järjestettäviin vaaleihin.

Ekotin mukaan Wallströmin matkan peruuntumisen todellinen syy on se, että Ruotsi tunnusti Palestiinan valtion viime lokakuussa.

– Ruotsalaiselle ulkoministerille ei olisi järjestetty mitään virallisia tapaamisia Israelissa, jos hän olisi saapunut tänne. Ruotsin teko oli äärimmäisen epäystävällinen, sanoi Emmanuel Nochshon Israelin ulkoministeriöstä Ekotille.

Nachshon on vahvistanut, ettei Wallström olisi päässyt tapaamaan Israelin ulkoministeriä Avigdor Liebermania, eikä maan pääministeriä Benjamin Netanyahua.

Wallström oli harkinnut matkustavansa Israeliin, vaikkei virallisia tapaamisia olisi ollutkaan ohjelmassa. Siinä tapauksessa hän olisi kuitenkin saapunut maahan israelilaisviranomaisten näkökulmasta yksityishenkilönä, eikä näin ollen olisi saanut tarvittavia turvajärjestelyjä Wallenberg-seminaaria varten.

Ruotsin ulkoministeriö ei ole kommentoinut Ekotin väitteitä. Myöskään Mosambikissa valtiovierailulla olevaa ministeri Wallströmiä ei ole tavoitettu.