1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Siihen pitää puuttua välittömästi – tämä ei liity ihonväriin"

Koulujen turvallisuusasioista vastaava rehtori pelkää, että Oulun eiliset surmat voivat kouluissa johtaa kiusaamiseen ja rasismiin. Poliisi kertoi eilen etsivänsä kahden surman vuoksi tummaihoista miestä.

Kotimaan uutiset
Tyttö tekee matematiikan läksyjä
Anne Rahjola / Yle

Kouluissa pitää huolehtia, että Oulun eiliset surmat eivät johda rasismiin ja kiusaamiseen. Näin muistuttaa Lintulammen koulun rehtori Jari Haapalainen, joka vastaa Oulun sivistys- ja kulttuuritoimen turvallisuus- ja valmiusasioista.

– Helposti syntyy lasten keskuudessa ehkä kiusaamista ja muuta. Siihen pitää puuttua välittömästi – tämä ei liity ihonväriin, vaan on yksittäinen tapaus.

Poliisi kertoi eilen etsivänsä kahden Tuirassa tehdyn surman takia tummaihoista miestä.

Haapalainen sanoo myös, että kouluissa pitää katkoa mahdollisesti leviäviltä vääriltä huhuilta siivet.

Miten puhua oppilaille?

Haapalainen sanoo, että kouluissa voidaan käsitellä asiaa joko oppilaiden aloitteesta tai opettajat voivat ottaa sen itse esiin, jos tapaus on jotenkin osunut lähelle koulua.

Tuiran alakoulussa, kahden surman tekopaikan lähellä, teoista puhutaan vain oppilaiden aloitteesta.

– Tiedetään, että siellä oli meidän oppilaita paikan päälläkin. Tiedotusvälineet ovat aika hyvin tiedon välittäneet, kaikilla on se tiedossa jo. Ei nähty tarpeelliseksi ottaa sitä erikseen esiin, sanoo rehtori Jorma Kytökangas.

Lukiojohtaja Pekka Fredriksson sanoo, että on tärkeää käsitellä lasten ja nuorten kanssa asiaa.

– Se on koulupäivä, missä nuoret tapaavat toisiaan. Opettajilla ja ammattihenkilöstöllä on aikuisten ja vanhempien edustajina vastuu, että näitä käsitellään, tuodaan faktat esille ja mahdollisuus apuun. Korjattu aiempaa uutista kello 16.10: Pekka Fredrikssonin titteli on lukiojohtaja, ei perusopetuksen johtaja, kuten uutisessa aiemmin sanottiin.

Lue seuraavaksi