Ametistikaivos tähtää taivaalle

Luoston Lampivaarassa toimiva kaivosyhtiö Arctic Ametisti on tänä talvena avannut uuden ulottuvuuden. Kun aikaisemmin on menty vain maan sisään, nyt kurotetaan tähtiin. Tähtitaivaan ja revontulien katseleminen on matkailussa kasvava trendi.

Kotimaa
Luostotunturi Luosto tykkylumi
Jyhkeä Luostotunturi ametistikaivoksen vieressä on tallentunut kymmenien tuhansien turistien kameroihin.Vesa Vaarama / Yle

Lampivaaran vieressä luoteessa kohoaa Luostotunturin jykevä hahmo. Sille antaa oman tunnistettavan ilmeen laella könöttävä säätutka.

Kauempana kaakossa näkyy Pyhätunturin tunturijono. Siellä Kultakeron päällä näkyy 260 metrinen linkkimasto.

Etelässä ja pohjoisen suunnassa horisontti on kaukana.

Kirkkaana talvipäivänä näkymä lumoaa Ametistikaivoksella kävijän. Mutta kaivosyhtiön tarkoituksena on nyt houkutella kävijöitä myös yöaikaan.

– Me ollaan täällä maiseman yläpuolella, näkyvyyttä on joka suuntaan eikä täällä ole valosaastetta. Kirkkaina iltoina ja öinä tämä on ihanteellinen paikka tarkkailla taivaan ilmiöitä.

– Me on kehitetty semmoinen tuote kuin ”Pohjoinen taivas tänään”. Siinä keskitytään aina siihen aiheeseen mitä taivaalta on mahdollista tarkastella. Eli välillä ne on revontulet, välillä täysikuu ja välillä tähtitaivaan ilmiöt, toimitusjohtaja Timo Seppälä sanoo.

Yötaivas sykähdyttää kun sen näkee kunnolla

Suurkaupungeissa pystyy elämään elämänsä ilman että näkee kaiken kattavaa tähtitaivasta. Tiheään asutuilla alueilla ei enää löydä ulkosalta paikkaa, jossa olisi oikeasti pimeää. Hämärää voi olla mutta ei kunnollista sieluun käyvää pimeyttä.

– Välillä aina on tullut ihmisiä, jotka on sanoneet, että he eivät ole ikinä nähneet näin paljon tähtiä. He on asuneet kaupungissa, jossa ainoastaan kirkkaimmat tähdet näkyy. Täällä ne on tuossa, melkein käsin kosketeltavissa, Arctic Ametisti oy:n toimitusjohtaja Timo Seppälä sanoo.

Revontulet ovat jo jonkun vuoden olleet turistien suosikkinähtävyys. Mutta jo pelkästään kirkkaana hohtava tähtitaivas ja linnunrata ovat monelle kaupunkilaiselle jopa henkeäsalpaava kokemus.

– Meilllä kerrotaan taivaan ilmiöistä animaatioin ja videoin ja sitten taivaskiikareilla katsotaan näitä kuvioita. Ja sitten voidaan harjoitella revontulien ja tähtitaivaan valokuvaamista. Tämä on sellaista millä tuntuu nyt olevan kysyntää, Seppälä sanoo.