Älykkyydessä ruokailun tulevaisuus – lounastiedot pilvipalveluun

Älykäs lounaslinjasto kertoo lautaselle kootun aterian ravintosisällön. Keksintö on herättänyt paljon kiinnostusta ympäri Eurooppaa.

ilmiöt
IT-asiantuntija Pertti Harju ja yliopettaja Riitta Tuikkanen älykkään lounaslinjaston äärellä.
IT-asiantuntija Pertti Harju ja yliopettaja Riitta Tuikkanen älykkään lounaslinjaston äärellä.Sari Ursin / Yle

Mikkelin ammattikorkeakoulun keväällä 2013 julkistama älykäs itsepalvelulinjasto on pävitetty.

– Tässä puolentoista vuoden aikana teknologiaa on kehitetty toimivammaksi ja varmemmaksi. Linjastosta on tehty myös liikuteltava versio, joka sisältää ravintoaineiden taustatiedot, kertoo Mikkelin ammattikorkeakoulun yliopettaja, ravitsemusterapeutti Riitta Tuikkanen.

Myös pilvipalvelua on kehitetty.

– Kun asiakas syö eri paikoissa, joissa on älykäs linjasto, ne eri paikkojen tiedot ajautuvat sinne pilveen ja asiakas saa niistä viikko- ja kuukausiraportteja, selittää Tuikkanen.

Älylinjaston käyttö vaatii käyttäjältä vain palveluun rekisteröitymisen. Tunnistautuminen tapahtuu etäluettavalla kortilla.

Kuitti paperille tai kännykkään

Ruoan alkuperä kiinnostaa kuluttajia. Ne tiedot mitä asiakas saa ruoasta älylinjastolta, tulevat reseptiikkaohjelmasta.

– Jos niihin resepteihin on kiinnitetty esimerkiksi, että käyttämämme muikku tulee Puulalta, tieto näkyy ruoan kohdalla näytössä.

Kuitti älylinjastoruokailusta.
Kuitti älylinjaston lounassalaatista.Sari Ursin / Yle

Samoin näkyvät myös luomu- ja erikoisruokavaliotuotteet. Kala-allergikko saa linjalta varoituksen, jos ruokalaji sisältää kalaa. Ainahan se kala ei näy päälle, jos kyseessä on vaikka laatikkoruoka, kertoo Tuikkanen.

Kun linjastolta on kerännyt itselleen mieluisen lounaan, voi lopuksi tulostaa itselleen kuitin, joko paperisen tai suoraan älykännykkään. Siinä on tiedot oman aterian koostumuksesta, muun muassa hiilihydraattien, rasvan ja proteiinien määrä.

Älyä ajan hermolla

Siirrettävä linjasto on herättänyt paljon keskustelua ja kiinnostusta ympäri Eurooppaa. Lokakuussa se palkittiin Milanossa uutena innovaationa. Myös kotimaassa kiinnostusta on ollut. Tuikkasen mukaan älylinjasto sopii moniin paikkoihin.

– Sanoisin, että se sopii mainiosti muun muassa lounaspaikkoihin, oppilaitoksiin, kylpylöihin sekä kuntoutuslaitoksiin, minne asiakkaat tulevat oppimaan uusia asioita omasta terveydestään, syömisestään ja hyvinvoinnistaan.

Tuikkanen ei usko älylinjaston valloittavan maailmaa vielä ihan lähiaikoina.

Koko ajan on vahvistunut se tieto, että olemme ajan hermolla.

Riitta Tuikkanen

– Varmaan siihen jonkin aikaa vielä menee. Digitaalisuus tulee kuitenkin ruokapalveluihin yhä vahvemmin. Tämä nykyinen siirrettävä älykäs lounaslinjasto maksaa noin kymmenen tuhatta euroa.

Riitta Tuikkasen mukaan älylinjasto-projekti on ollut erittäin mielenkiintoinen.

– Ravitsemusalan ihmisenä en kuvitellut olevani tällaisessa hommassa mukana, mutta teknologia-alan sekä yritysten kanssa yhteistyössä tämä on ollut erittäin mielenkiintoista. Koko ajan on vahvistunut se tieto, että olemme ajan hermolla. Tällaiselle on nyt kysyntää.

Tällä hetkellä älylinjasto on käytössä helsinkiläisessä ravintolassa ja se otetaan käyttöön syksyllä Mikkelissä opiskelijaravintola Kasarminassa.