1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Nykypäivän discotanssi on hengästyttävän terävää – katso vinhat videot

Discotanssin näyttävät liikkeet vaativat teknistä osaamista ja hyvää fyysistä kuntoa. Tanssinopettaja kannustaa kuitenkin kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan lajia. Yle Keski-Pohjanmaan aamutiimi päätti tarttua haasteeseen. Katso videoilta sekä opettajan että tiimin taidonnäyte.

ilmiöt
Nainen tanssii käytävällä.

Tanssija ja tanssinopettaja Sara-Sofia Sarkkinen kertoo, että nykyisissä discotanssikilpailuissa liikkeet ovat fyysisesti rankkoja. Ne ovat isoja ja näyttäviä sekä teknisesti vaativia.

– Liikkeet koostuvat esimerkiksi erilaisista käsien ja jalkojen terävistä sekä voimakkaista ojennuksista, käsien pyöräytyksistä, erilaisista pirueteista, nopeista käännöksistä, isoista hypyistä ja jalan heitoista, luettelee vuosina 2011 ja 2012 discotanssin Suomen mestaruuden aikuisten duo-sarjassa napannut Sarkkinen.

Kun kädet menevät viistoon, ne todella menevät.

Lotta Åström, tanssinopettaja

Discotanssia opettava Lotta Åström toteaa, että lajissa näkyy tällä hetkellä erityisesti erittäin suoria liikkeitä. Mukaan on otettu hieman myös latinovivahteita.

– Kun kädet menevät viistoon, ne todella menevät. Ei mitään siltä väliltä, Äström naurahtaa.

Perinteisiä discoja järjestetään entistä harvemmin, ja yökerhojen tanssilattialla on totuttu pienieleisempään jammailuun. Miten discotanssiliikkeitä voisi edes mahtua tekemään ihmisiä pullollaan olevilla tanssilattioilla?

– Esimerkiksi jaloilla voi tehdä pieniä pumppeja. Tällöin yksi jalka on oikeastaan koko ajan maassa, kun toinen nousee pumppaamalla ylös ja alas.

– Käsiä voi pitää alhaalla, pyörittää ympäri tai heittää ylös alas ja viistoon. Pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei osu vierustoveriin, Åström muistuttaa.

Yle Keski-Pohjanmaan aamutiimi testasi

Åström myöntää, että nopeatempoinen discotanssi vaatii hyvää kuntoa.

– Kaikkien vähänkään kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin kokeilla sitä, Åström kannustaa.

Yle Keski-Pohjanmaan aamutiimi päätti testata lajia. Aamujuontaja Ismo Vähäsarja ja tuottaja Petri Kuikka pyysivät Åströmiltä esimerkki-videon sekä kutsuivat hänet studioon opettamaan liikkeitä.

Katso videolta, miten miesten kävi. Aluksi mennään letkeämpää 80-luvun tahtia, mutta lopussa meno kiihtyy nykypäivän liikkeisiin.

Kuvassa kolme ihmistä tanssii radiostudiossa.
Lue seuraavaksi