H&M sai sakot liian pienistä palkoista Britanniassa

Brittihallitus uusi toissa vuonna järjestelmää, jolla helpotetaan alipalkkaa maksaneiden firmojen paljastamista. Työntekijäpuolen mukaan nyt nimetyt 37 yritystä ovat vain jäävuoren huippu.

talous
Hennes and Mauritziin kyltti vaateliikkeen oven yläpuolella.
Peter Klaunzer / EPA

Britannian yritystoiminnasta vastaava ministeriö on nimennyt 37 yritystä, jotka ovat maksaneet työntekijöilleen vähemmän kuin lain määräämän minimipalkan. Yritysten joukossa on ruotsalainen vaatetusketju H&M.

Nimetyille yrityksille määrättiin kaikkiaan 66 000 euron sakot. Lisäksi yritysten on maksettava työntekijöilleen 229 000 euron edestä palkkoja.

H&M selittää liian pieniä palkkojaan työaikojen kirjausvirheillä. Kyseessä oli sen mukaan hyvin pieni summa työntekijää kohden. H&M korostaa myös, että sillä on Britanniassa 9 500 työntekijää. Liian pientä palkkaa on saanut 540 työntekijää.

Suurimmat sakot saanut huoltamoketju Welcome Operator puolestaan syyttää uuden tietokonejärjestelmänsä ongelmia.

Brittihallitus uusi toissa vuonna järjestelmää, jolla helpotetaan alipalkkaa maksavien firmojen paljastamista. Nimettyjä yrityksiä on toistaiseksi 55.

Työntekijäliitto patistaa hallitusta tekemään enemmän

Britanniassa minimipalkka yli 21-vuotiaalle on 6,50 puntaa eli 8,40 euroa ja sitä nuoremmille mutta täysi-ikäisille 6,60 euroa. Kaikki kolme pääpuoluetta ovat lupailleet korotusta minimipalkkoihin.

Ministeri Jo Swinsonin mukaan alipalkan maksaminen on paitsi laitonta niin myös moraalitonta. Työnantaja, joka rikkoo tätä lakia, tietäköön, että hallitus ryhtyy koviin toimiin yrityksen nimeämiseksi ja sakottamiseksi, Swinson sanoi.

Työntekijäjärjestöjen keskusliiton TUC:n pääsihteeri kiittää hallitusta edistysaskelista, mutta sanoo, etteivät ne vielä riitä. TUC:n viime viikolla julkaiseman arvion mukaan Britanniassa on vähintään neljännesmiljoona työntekijää, jotka jäävät ilman osaa lainmukaisesta palkasta.

– Joka vuosi kiinni jää yli 600 työnantajaa, jotka maksavat alipalkkaa, joten nimettyjen määrä on vain jäävuoren huippu, Frances O'Grady sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Yritysten nimeämisen lisäksi hallituksen tulee huolehtia siitä, että yhä useammat joutuvat syytteeseen, sakot ovat korkeampia ja syyllisiä jäljittää nykyistä suurempi joukko, TUC vaatii.