1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kehitysvammaiset Sanna ja Kalle juontamaan A2-iltaa – Tule tekemään käsikirjoitusta heidän kanssaan!

Euroviisuihin pyrkivä Pertti Kurikan Nimipäivät, Toisenlaisista Frendeistä tuttu Sanna Sepponen ja räppäri Kalle Havumäki ovat lupautuneet mukaan A2 Kehitysvammais-iltaan. Sanna ja Kalle saavat vastuulleen myös osan studiokeskustelun juontohommista. Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua heidän kanssaan A2 Kehitysvammais-illan käsikirjoituksen tekemiseen.

Kotimaan uutiset
A2-ilta
A2: Kehitysvammaisilta, 10.2. 21.00 YLE2. - Onko kehitysvammaisella oikeus elää ja rakastaa niin kuin itse haluaa? Juontajina Kati Leskinen ja Pasi Toivonen. Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

– Kehitysvammais-illassa pitäisi puhua syrjinnästä. Miksi kehitysvammaisia pitää syrjiä? Sen haluan tietää, vaatii helsinkiläinen räppäri ja A2-illan juontaja Kalle Havumäki.

Havumäki työskentelee toimittajana kehitysvammaisten ihmisten toteuttamassa Radio Valossa. Hän joutui vuosia sitten kovan nettikiusaamisen kohteeksi ja myös kotiin soiteltiin häiriöpuheluja. Lisäksi hänet ja kaverinsa on käännytetty baarista tylysti muka liialliseen humalatilaan perustuen, vaikka kumpikaan ei ollut nauttinut tippaakaan alkoholia. Tarjoilijan mukaan nuorten miesten baariin sisääntulo oli "haparoivaa".

– Miksi kehitysvammaisia kohdellaan näin? En ole tehnyt noissa tilanteissa mitään väärää. Ketään ei saa syrjiä!

23-vuotiaan Havumäen intohimo on rap-musiikki - nyt tekeillä on ensimmäinen oma levy, jolta kuullaan maistiaisia myös lähetyksessä.

–Kun levyni julkaistaan, haluan, että siitä puhutaan ihan vaan räppärin tekemänä levynä. En halua, että kehitysvammaisuuttani mainitaan ollenkaan, painottaa Havumäki, joka on siis räppäri, ei kehitysvammainen räppäri.

"Meillä on oikeus päättää omista asioistamme"

Toinen illan kehitysvammaisista juontajista on Salatuista elämistä ja Toisenlaiset frendit -ohjelmista tunnetuksi tullut Sanna Sepponen. Hän asuu kaksiossa helsinkiläisessä kehitysvammaisten ryhmäkodissa ja käy töissä McDonald’sissa. 36-vuotiaan Sepposen mielestä ohjelmassa pitäisikin puhua siitä, että kehitysvammaisilla on oikeus itsenäiseen elämään.

– Jokaisella meistä on oikeus päättää omista asioistamme. Meillä on myös oikeus olla mukana politiikassa. Ja mennä naimisiin, sanoo Sepponen.

Hänellä on on poikaystävä, mutta kihloja tai naimisiinmenoa ei ole vielä mietitty.

Ääni kehitysvammaisille ihmisille itselleen

Ajankohtainen kakkonen haluaa antaa kuuluvimman äänen lähetyksessä kehitysvammaisille ihmisille itselleen. Siksi myös juontajiksi haluttiin Sanna Sepponen ja Kalle Havumäki. Illan aikana kuullaan myös kehitysvammaisia muusikoita. Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye on jo lupautunut mukaan.

Käsikirjoitusta tehdään yleisön kanssa yhdessä nyt toista kertaa. Viime syksyn Koulukiusaamis-illan joukkoistetussa käsikirjoituksessa kerättiin ideoita siitä, mitä kukin taho - opet, vanhemmat, kiusaajat, kiusatut ja sivustakatsojat – voisivat tehdä kiusaamisen kuriin saamiseksi. Nyt käsikirjoitus on jaettu viiteen eri teemaan: puhutaan kehitysvammaisten asumisesta, työnteosta, seksistä ja parisuhteesta, vanhemmuudesta sekä siitä, kenellä on ylipäänsä oikeus syntyä tähän maailmaan.

– Yleisöllä on nyt oikeasti mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä kysymyksiä lähetyksessä esitetään ja mistä kaikesta puhutaan. Haluamme koko Suomen käsikirjoittamaan lähetystä kanssamme, sanoo Kehitysvammais-illan tuottaja Pasi Toivonen.

A2 Kehitysvammais-ilta TV2:lla tiistaina 10.2. klo 21.

Lue seuraavaksi